Kraljica Elizabeta počela sa proslavom platinastog jubileja: Raspoložena dočekala goste, neki se zabrinuli što je smršala (FOTO)

05.02.2022

16:09

0

Bio je to najveći skup kojem je prisustvovala od oktobra, kada je bila domaćin prijema povodom Globalnog investicijskog samita u zamku Vindzor

Kraljica Elizabeta počela sa proslavom platinastog jubileja: Raspoložena dočekala goste, neki se zabrinuli što je smršala (FOTO)
Tan2022-2-5_14371228_0 - Copyright Tanjug/Joe Giddens/Pool Photo via AP

Britanska kraljica Elizabeta II obeležila je dan uoči svog platinastog jubileja specijalnim prijemom u subotu u Sandringem Hausu.

U nedelju će ova 95-godišnjakinja postati prvi britanski monarh koji je proslavio 70 godina na tronu.

Dan pre toga kraljica je poželela dobrodošlicu članovima lokalne zajednice i volonterskim grupama u svoju privatnu rezidenciju u Norfolku, odaljenom oko 160 kilometara severno od Londona.

Na događaju je razgovarala sa bivšom studentkinjom kulinarstva Anđelom Vud, koja je pomogla da se razvije recept koji je suštinski povezan sa početkom njene vladavine - piletina za krunisanje.

Jelo od hladne piletine u kari krem sosu sa salatom od pirinča, zelenog graška i mešavinom začinskog bilja izmišljeno je da se posluži stranim zvanicima na banketu posle krunisanja.

Ostali gosti pozvani u monarhov dom bili su članice lokalnog Instituta za žene, čiji je ona predsednik od 2003. godine, penzioneri sa imanja Sandringem i njihove porodice, kao i predstavnici lokalnih dobrotvornih organizacija, "Little Discoverers" i "West Norfolk Befriending".

Tanjug/Joe Giddens/Pool Photo via AP
 

Kraljica je razgovarala sa predstavnicima organizacije "Little Discoverers", lokalne grupe koja pruža rano obrazovanje za decu predškolskog uzrasta sa poteškoćama u kretanju i usporenim razvojem.

Kraljica je bila dobro raspoložena, uz sebe je imala drveni štap i nosila je crnu torbu, svoj zaštitni znak dok je ćaskala sa gostima. Ipak, neki korisnici društvenih mreža primetili su da izgleda mršavije, psa su se zabrinuli za njeno zdravlje.

Nakon što je pozdravila prisutne, isekla je tortu sa simbolom platinastog jubileja, koja je posebno pripremljena za tu priliku.

Na rastanku je dobila buket cveća sa cvećem koje je bilo deo njenog krunisanja 1953. godine, kao što je đurđevak.

Bio je to najveći skup kojem je prisustvovala od oktobra, kada je bila domaćin prijema povodom Globalnog investicijskog samita u zamku Vindzor.

Nekoliko dana kasnije, zbog povećane zabrinutosti za njeno zdravlje iznenada je otkazan njen put u Severnu Irsku, a kraljica je provela noć u bolnici zbog, kako je portparol tada rekao, "preliminarnih ispitivanja".

Od tada je nastavila da prati uputstva svog doktora, obavljajući lake dužnosti na daljinu, putem video-veze i telefona, i imala je nekoliko malih ličnih angažmana.

Kraljica tradicionalno obeležava Dan stupanja na presto 6. februara van očiju javnosti u Sandringemu, sećajući se svog oca, kralja Džordža VI, na godišnjicu njegove smrti.

Niz proslava biće upriličen tokom cele godine, a vrhunac će biti četvorodnevni državni praznik u junu, kada će nacija moći da se pridruži svečanostima sa temom jubileja.

Tokom dugog vikenda svetionici će biti upaljeni širom Ujedinjenog Kraljevstva, Bakingemska palata će biti domaćin muzičkog koncerta, ohrabrivaće se ulične žurke, a događaji će okupiti više od 5.000 članova osoblja, izvođača, ključnih radnika i volontera iz Ujedinjenog Kraljevstva i Komonvelta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike