Raskrinkana albanska narko-banda: Pala hapšenja širom Evrope! Zaplenjeni dijamanti, skupoceni automobili i desetine kilograma kokaina!

15.02.2022

18:46

0

Oni su svojim mušterijama drogu distribuirali na različite načine: automobilima sa skrivenim prostorima, privatnim avionima i malim čamcima

Raskrinkana albanska narko-banda: Pala hapšenja širom Evrope! Zaplenjeni dijamanti, skupoceni automobili i desetine kilograma kokaina!
antverpen-droga - Copyright Profimedia

U velikoj akciji, koju su pomogli Interpol i Evropol, razbijena je velika narko-banda koja je gospodarila evropskim tržištem.

Na meti je bila albanska banda preko  koje je dopreman kokain u luku Antverpen prenosi De Standard.

Pre nekoliko meseci je razbijen zaključani sistem "Skaj" koji su dileri koristili godinama, što je i omogućilo akciju, a sve je počelo sa velikom zaplenom kokaina u Nemačkoj.

Policija je u sedam zemalja pretresla između 100 i 200 kuća rano jutros, a samo u Belgiji privedeno je oko 30 ljudi, gde je obavljeno i 49 pretresa kuća.

Najviše pretresa bilo je na području Brisela, a kako se prenosi, deo mreže je bio u Nemačkoj, Holandiji, Italiji....

Neki članovi bande su živeli u Briselu, ali su imali i adrese u Antverpenu, u blizini luke u koju je kokain trebalo da stigne.

Uigrana ekipa

Zaplenjeno je 1,2 miliona gotovine, pored osam komada vatrenog oružja, luksuznih vozila, dijamanata i nekoliko desetina kilograma kokaina.

Preko aplikacije je otkriveno da je albanska banda imala kontakte u Brazilu, Ekvadoru, Kolumbiji, Peruu, Boliviji i Paragvaju. To su zemlje porekla kokaina.

Međutim, istražitelji su povezali kako mreža dilera funkcioniše i kako su druge kriminlane grupe preo albanske bande slale kokain u luku Antverpen. U nekoliko drugih zemalja, poput Nemačke, Holandije, Španije, Nemačke i Italije, izvršeno je oko 60 racija u "lovu" na osumnjičene pripadnike međunarodne narko mreže.

U Italiji su postojale konkrertne veze sa mafijom, a u Španiji je navodni vođa organizacije u zatvoru od 2018. godine.

 

Članovi bande, kokain koji je stigao u Antverpen, distribuirali su svojim mušterijama širom Evrope na različite načine: automobilima sa skrivenim prostorima (bunkerima), privatnim avionima i malim čamcima.

U Hrvatskoj i Španiji, između ostalih, banda je osnovala čitav niz firmi u kojima se prao profit. Kao i u mnogim velikim istragama o drogama danas, organizacije su često vodile svoj posao sa kriptovalutama.

U Belgiji je uhapšeno 30 osoba, saopštilo je federalno tužilaštvo. Oni će u roku od 48 sati biti privedeni istražnom sudiji koji vodi predmet. U inostranstvu je do sada uhapšeno njih desetak.

- Ova operacija prošla je bez incidenata zahvaljujući saradnji cele integrisane policije - saopštilo je tužilaštvo.

U sličnoj akciji, u oktobru je prošle godine pala još jedna mreža dilera, većinom albanskog porekla. Tad je uhapšeno njih 60,  a mnogi se i dalje nalaze u pritvoru.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike