Ako još uvek učestvujete, vreme je da idete kući: Trudo aktivirao ovlašćenje za vanredne situacije!

15.02.2022

06:45

0

Više od dve nedelje, stotine, a ponekad i hiljade demonstranata u kamionima i drugim vozilima, nalazili su se na ulicama glavnog grada Otave protestujući zbog obavezne vakcinacije kamiondžije i drugih mera uvedenih radi sprečavanja širenja kovid-19 i osuđujući Trudoovu vladu

Ako još uvek učestvujete, vreme je da idete kući: Trudo aktivirao ovlašćenje za vanredne situacije!
džastin-trudo - Copyright Profimedia

Kanadski premijer Džastin Trudo aktivirao je ovlašćenja za vanredne situacije da bi ugušio proteste vozača kamiona i drugih koji su paralisali prestonicu Otavu i blokirali granične prelaze zbog kovid ograničenja.

Pozivajući se na kanadski zakon o vanrednim situacijama, koji saveznoj Vladi daje široka ovlašćenja da uspostavi red, Trudo je isključio upotrebu vojske.

On je izneo uveravanja da će hitne mere "biti vremenski ograničene, geografski ciljane, kao i razumne i proporcionalne pretnjama na koje treba da odgovore".

- Ove blokade su nezakonite, a ako još uvek učestvujete, vreme je da idete kući - izjavio je Trudo nakon virtuelnog sastanka sa liderima provincija u zemlji.

Više od dve nedelje, stotine, a ponekad i hiljade demonstranata u kamionima i drugim vozilima, nalazili su se na ulicama glavnog grada Otave protestujući zbog obavezne vakcinacije kamiondžije i drugih mera uvedenih radi sprečavanja širenja kovid-19 i osuđujući Trudoovu vladu.

Učesnici takozvanog "konvoja slobode", takođe, su blokirali više graničnih prelaza između SAD i Kanade.

Najprometniji i najvažniji granični prelaz most Ambasador koji povezuje Vindzor u Ontariju sa Detroitom u SAD ponovo je juče otvoren nakon što je policija uhapsila desetine demonstranata i razbila skoro jednonedeljnu opsadu koja je poremetila proizvodnju automobila u obe zemlje.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike