Odblokiran granični prelaz između SAD i Kanade! (FOTO/VIDEO)

14.02.2022

07:04

0

Blokada na kanadskoj strani poremetila je poslovanje u obe zemlje, pri čemu su pojedini proizvođači automobila bili primorani da zatvore nekoliko fabrika za sklapanje auto-delova

Odblokiran granični prelaz između SAD i Kanade! (FOTO/VIDEO)
Tan2022-2-13_224627638_0 - Copyright Tanjug/(Justin Tang/The Canadian Press via AP)

Najprometniji granični prelaz između SAD i Kanade, most “Ambasador", ponovo je otvoren, nakon gotovo jednonedeljne blokade demonstranata koji se protive ograničenjima povezanim sa kovidom 19.


- Most Ambasador je sada potpuno otvoren i ponovo je omogućen slobodan protok trgovine između kanadske i američke privrede - navodi se u saopštenju kompanije“Detroit internešnel bridž” koja je operater ovog mosta, a prenosi agencija AP.

Most je, kako je saopšteno, ponovo otvoren za saobraćaj sinoć u 23:00 časa po lokalnom vremenu, navodi američka agencija, podsećajući da se preko ovog prelaza odvija 25 odsto ukupne trgovine između dve zemlje.

 

Blokada na kanadskoj strani poremetila je poslovanje u obe zemlje, pri čemu su pojedini proizvođači automobila bili primorani da zatvore nekoliko fabrika za sklapanje auto-delova.

Policija u kanadskom gradu Vindzoru je saopštila juče da je više od 20 ljudi mirno uhapšeno, da je sedam vozila odvučeno i pet zaplenjeno dok su policajci “čistili” poslednje demonstrante u blizini mosta, koji povezuje ovaj grad sa američkim gradom Detroitom.

 

 


U međuvremenu, protest u Otavi je paralisao centar grada, razbesneo stanovnike koji su nezadovoljni nereagovanjem policije i izvršio sve veći pritisak na premijera Džastina Trudoa.

Demonstracije su “odjeknule” širom Kanade, a slični konvoji su uočeni i u Francuskoj, na Novom Zelandu i u Holandiji.

I američko ministarstvo za unutrašnju bezbednost je upozorilo da bi u toj zemlji moglo doći do sličnih protesta.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike