Zelenski se obratio narodu Ukrajine: "Dan napada će biti 16. februar!" (VIDEO)

14.02.2022

20:35

1

Prema njegovim rečima, zaplašeni su velikim ratom i još jednom je određen datum vojne invazije

Zelenski se obratio narodu Ukrajine: "Dan napada će biti 16. februar!" (VIDEO)
Screenshot_12 - Copyright Printscreen/Facebook/Володимир Зеленський

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski obratio se narodu i rekao je da će Rusija u sredu krenuti u napad na zemlju.

- Veliki ljudi velike zemlje! Pred našom zemljom su bili ozbiljni spoljni i unutrašnji izazovi koji od mene i svakog od nas zahtevaju odgovornost, poverenje i konkretne akcije - rekao je Zelenski u videu objavljenom na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, zaplašeni su velikim ratom i još jednom je određen datum vojne invazije.

- Ovo nije prvi put. Ali naša država je danas jača nego ikad. Težimo miru i želimo da sva pitanja rešavamo isključivo pregovorima. I Donbas, i Krim će se vratiti Ukrajini. Samo na diplomatski način. Ne gledamo u tuđe, ali svoje ne damo. Imamo neverovatnu vojsku. Naši momci imaju jedinstveno borbeno iskustvo i moderno oružje. Ovo je jača vojska nego pre osam godina. Mi smo uvereni u naše oružane snage, a i naša vojska treba da oseti našu podršku, naše zajedništvo i naše jedinstvo. Osnova naše vojske je poverenje u sopstveni narod i jaka ekonomija - poručio je Zelenski.

Kako je objasnio, rečeno im je da će 16. februar biti dan napada.

- Napravićemo od tog dana, dan jedinstva. Dekret je već potpisan. Danas popodne ćemo okačiti nacionalne zastave, staviti plavo-žute trake i pokazati svetu naše jedinstvo. Imamo jednu veliku evropsku težnju. Želimo slobodu i spremni smo da glasamo za nju. Sa neba nas posmatra 14 hiljada branitelja i civila koji su poginuli u ovom ratu. I nećemo ih izdati. Svi želimo da živimo srećno, a sreća prati hrabre. Nikada nismo mogli da odustanemo i nećemo to da naučimo. Volite Ukrajinu! Mi smo u miru! Smo jaki! Mi smo zajedno! - poručio je Vladimir Zelenski.

Obraćanje narodu Ukrajine predsednika Zelenskog dolazi nakon spornih izjava o povlačenju odluke da se pristupi NATO-u ukrajinskih ambasadora i političara

Kijev bi mogao da odustane od težnje da se pridruži NATO-u kako bi izbegao rat, smatra ambasador Ukrajine u Velikoj Britaniji Vadim Pristajko.

- Fleksibilni smo, pokušavamo da pronađemo najbolji način da rešimo problem. Ako moramo da napravimo ozbiljne ustupke, to je ono što možemo da uradimo - odgovorio je Pristajko na pitanje novinara radija BBC da li Ukrajina razmišlja o odustajanju od stupanja u NATO.

Ukrajina želi da vidi direktnu izjavu NATO-a o perspektivi svog članstva u Alijansi, izjavio je savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

On je rekao da je situacija previše napeta i da pozicije moraju biti tačne i jasne, prenosi agencija RIA Novosti.

Podoljak je istakao da je Ukrajina sasvim konkretno izrazila svoj stav prema NATO i EU i postavio pitanje gde je tolika jasnoća od NATO-a i EU.

- Po mom mišljenju, Ukrajina baš sada treba da dobije jasan odgovor o izgledima za članstvo - rekao je Podoljak.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike