Oglasio se i Lukašenko: Zapad hoće da pokrene sukob u Ukrajini i da ratuje tuđim rukama

14.02.2022

12:25

0

Navode da Belorusija sprema napad ocenio je kao lažne

Oglasio se i Lukašenko: Zapad hoće da pokrene sukob u Ukrajini i da ratuje tuđim rukama
Aleksandar Lukašenko - Copyright Pavel Orlovsky/BelTA Pool Photo via AP

Zapad nastoji da pokrene sukob u Ukrajini kako bi zaratio tuđim rukama, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko tokom sastanka sa ukrajinskim političarem Aleksandrom Morozom.

- Već vidim da vaši političari počinju da se oslobađaju od opšte politike Zapada. Vidite, ja tačno znam šta je ovde Zapadu danas potrebno: potrebno je pokrenuti sukob. Znate, oni to umeju tuđim rukama. Još bolje je ratovati tuđim rukama, tuđim ljudima: neka ginu Ukrajinci, Rusi, Belorusi – to je daleko - rekao je Lukašenko.

On je dodao da Belorusija nema veze sa zaoštravanjem bilateralnih odnosa sa Ukrajinom i vodi jasnu politiku u toj oblasti.

- Još jednom želim javno da vam kažem da mi praktično nemamo nikakve veze sa zaoštravanjem naših odnosa. Vodili smo jasnu, razumljivu politiku za ukrajinski narod. Ja se i dalje držim te politike. Mi smo srodnici, mi smo susedi... I naša budućnost treba na taj način da se razvija, kao kod suseda - naglasio je on.

O napadu na Ukrajinu

Izjave da je Belorusija spremna da napadne Ukrajinu predsednik Belorusije nazvao je lažnim.

- Laž je da je Lukašenko spreman da napadne Ukrajinu: slušajte, meni to nikada nije bilo potrebno, ne treba mi ni sada. Ali ono što vaše vlasti rade protiv Belorusije je generalno van pameti - istakao je beloruski lider.

Pavel Orlovsky/BelTA Pool Photo via AP
 

Vraćanje ruskih trupa

Govoreći o povratku ruskih trupa u Rusiju nakon zajedničkih vojnih vežbi koje se održavaju u Ukrajini, predsednik je rekao da će datumi za povratak biti određeni kada to odluče on i predsednik Rusije i kada se vežbe završe.

Istovremeno je podsetio da Amerikanci prebacuju hiljade oružanih snaga u Poljsku i baltičke države.

- Pogledajte šta rade Amerikanci: prebacuju hiljade na našu granicu, direktno u Poljsku i baltičke države. Britanci i druge evropske zemlje prebacuju oružane snage. Postavlja se razumno pitanje: kada ćete vi povući (trupe) odatle? Oni o tome ne pričaju, već vrše pritisak na nas. Povući ćemo ih kada predsednik Rusije (Vladimir Putin) i ja budemo odlučili da to uradimo i kada se vežbe završe ovde. Mi ćemo donositi odluku o tome: ovo je naša teritorija - naglasio je Lukašenko.

Zajedničke vojne vežbe Rusije i Belorusije "Saveznička odlučnost" održavaju se od 10. do 20. februara. U okviru vežbi će se razrađivati pitanja suzbijanja i odbijanja spoljne agresije, kao i suprotstavljanja terorizmu i zaštite interesa Savezne države. Predstavnici Rusije i Belorusije više puta su izjavljivali da su manevri defanzivne prirode i da nikoga ne ugrožavaju.

Zapad poslednjih meseci optužuje Rusiju za navodne planove za eskalaciju situacije oko Ukrajine. Moskva to kategorički negira i stalno govori da nikoga ne ugrožava, a sve takve izjave koriste se kao izgovor da se više vojne tehnike NATO-a postavi blizu ruskih granica.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike