Toaletna afera u Beloj kući: Trampa sada krive da je dokumente bacao u WC šolje i tako ih zapušavao!

14.02.2022

13:41

0

Autor: 24sedam

Tramp je sve nazvao lažnim vestima

Toaletna afera u Beloj kući: Trampa sada krive da je dokumente bacao u WC šolje i tako ih zapušavao!
tramp-dokumenti - Copyright AP Photo/Alex Brandon, File

Osoblje Bele kuće se žalilo da je, navodno, tokom mandata Donalda Trampa u toaletu pronalazilo papire koji su zapušavali WC šolju, što je mnoge navelo na to da pomisle da predsednik možda uništava dokumente, piše u novoj knjizi novinarke "Njujork tajmsa" Megi Haberman.

Knjiga "Confidence Man" istražuje da li je Tramp, zajedno sa svojim pomoćnicima, prekršio federalne zakone koji se tiču čuvanja podataka.

Inače, prethodnog meseca je Nacionalna arhiva preuzela 15 kutija sa predsedničkim doukmentima koji su se nalazili u Trampovom klubu u Mar al Lagu na Floridi.

Prema protokolu, svi dokumenti treba da budu premešteni u arhiv po završetku predsedničkog mandata.

 

 

Kako se navodi, Tramp je često kršio Zakon o predsedničkoj evidenciji, nalažući saradnicima da cepaju ili bacaju dokumenta. Takođe, na nepravilan način je delio određene podatke, preneo je "Vašington post".

Zapušena WC šolja

Prema tvrdnjama koje su iznete u knjizi, Tramp je i sam bacao papire u toalet, a majstori su morali da popravljaju kvar više puta.

- Saznala sam da je osoblje Bele kuće često nalazilo da su toaleti zapušeni. Kada bi majstor bio pozvan, pronašao bi hrpe štampanog papira. To nije bio toalet-papir. To su bile ili poruke ili neke beleške koje je predsednik sebi ostavljao. Možda je nešto drugo bilo u pitanju, ne znamo. Ali svakako se dodaje nova dimenzija onome što znamo o tome kako je rukovodio materijalom u Beloj kući - navela je novinarka.

Habermanova nije mogla ni da precizira koliko puta su se pomenuti incidenti dogodili.

Svakako, Tramp je optužbe odbacio kao lažne vesti.

 

 

- Još jedna lažna priča je da sam bacao papire i dokumenta u toaletima Bele kuće. To je netačno i jednostavno izmišljeno kako bi novinarka dobila na publicitetu zbog fikcije koju je napisala - poručio je on. 

Osim toga, u knjizi novinarke Haberman se pominje i da je bivši američki lider ostao u kontaktu sa severnokorejskim vođom Kim Džong Unom. Još dok je bio na vlasti, Tramp je rekao da su se "Kim i on zaljubili" nakon što mu je autoritarni lider slao "divna pisma". Među dokumentima pronađenim u Mar al Lagu bila su, kako se tvrdi, ta pisma i druge prepiske.

Sa druge strane, nekadašnji šef osoblja Bele kuće Mark Medouz rekao je da je Tramp bio veoma marljiv kada je reč o čuvanju dokumenata.

- Bili smo pažljivi u tome da sačuvamo dokumenta i mislim da postoje dokazi za to - rekao je za Njuzmaks.

Medouz takođe sumnja u tvrdnje iznete u knjizi Megi Haberman.

- Kada sekretar priprema dokumenta, oni prolaze kroz proveru u zapadnom krilu, potpisuju se u zapadnom krilu. Sekretar je vodio računa o tome da se sve sačuva za federalne arhive. Da sad ovo treba da bude neka vest,  teško je zamisliti - dodao je on.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike