Pobuna u Kanadi: Oko 50.000 kamiona stiže u Otavu na veliki protest protiv korona mera, Trudo pobegao u izolaciju (VIDEO)

29.01.2022

10:12

2

Autor: 24sedam

Cela Kanada na nogama, demonstrante podržao i Ilon Mask

Pobuna u Kanadi: Oko 50.000 kamiona stiže u Otavu na veliki protest protiv korona mera, Trudo pobegao u izolaciju (VIDEO)
kanada-kamioni2 - Copyright Profimedia

Kamioni stižu u Otavu! Hiljade vozila već nekoliko dana putuje ka prestonici Kanade u znak protesta zbog uvođenja korona pasoša i obavezne vakcinacije. Ceo pokret dobio je naziv "Konvoj za slobodu".

U Kanadi su na snazi stroge mere protiv koronavirusa, a tenzije su se povećale jer su se usprotivile kamiondžije koje su iz različitih krajeva zemlje, u velikim konvojima, krenule ka prestonici države gde bi trebalo da se održi protest.

Kako se očekuje, skup bi trebalo da okupi 500.000 ljudi, a prema pojedinim procenama, taj broj bi mogao premašiti i milion.

 

 

Veruje se da bi ukupan broj kamiona mogao dostići 50.000. Kolone su duže od 40 kilometara.

Konvoj su podržali konzervativni političari i građani koji se protive obaveznoj vakcinaciji. Čak je pokrenuta i kampanja na platformi "GoFundMe", međutim, donacije su blokirane jer je većina uplaćivana anonimno.

- Nije jasno koliko su pristalice, koje uplaćuju novac, zaista iz Kanade. Dosta donacija je izvršeno anonimno i jasno je da postoji aktivnost i iz stranih zemalja - navela je za Gardijan Džesika Dejvis, nekadašnji obaveštajni analitičar za kanadsku vladu.

Sa platforme "GoFundMe" su poručili da je novac zamrznut dok ne utvrde sa organizatorima kako bi mogao biti podeljen.

Photo by Arthur Mola/Invision/AP
 

Kako se navodi, demonstranti u Otavi nameravaju vlastima da predstave dokument kojim traže ukidanje korona propusnica. Oni smatraju da su korona mere u dubokoj sprezi sa politikom iako bi trebalo da se odnose na javno zdravlje.

Jedna od grupa koja stoji iza protesta je "Kanada Juniti" koja smatra da su korona pravila neustavna.

Photo by Arthur Mola/Invision/AP
 

U tamošnjim medijima izveštavanje o konvoju je veoma šturo, a nailazi i na velike kritike kod liberala.

Premijer Džastin Trudo je naveo da kamiondžije i njihove pristalice "ne predstavljaju stavove Kanađana", a nazvao ih je "marginalnom manjinom".

Profimedia
 

U jeku protesta, Trudo je izjavio da odlazi u izolaciju od pet dana jer je bio u kontaktu sa zaraženim od kovida 19, navodeći da je rezultat urađenog brzog testa bio negativan.

- Osećam se dobro i radiću od kuće. Budite bezbedni, svi - i molim vas vakcinišite se - napisao je Trudo na Tviteru.

Ljute su i transportne kompanije koje su navele da će "protestni konvoj" povećati troškove isporuke robe i samo doprineti povećanju inflacije, koja je ionako na najvišem nivou u poslednjih 30 godina.

Photo by Arthur Mola/Invision/AP
 

Inače, Kanada je od 15. januara uvela tzv. korona pasoše za kamiondžije koji prelaze granicu sa SAD. Slično su odlučile i američke vlasti, a veruje se da je tim potezom oko 32.000 ljudi ostalo bez posla.

Nevakcinisani, za koje se veruje da čine oko 15 odsto svih vozača kamiona u zemlji, moraju da provedu 14 dana u karantinu ukoliko se vraćaju iz SAD. Nevakcinisani vozači ne mogu iz SAD ući u Kanadu ukoliko nemaju kovid sertifikat. Međutim, američki vozači koji se vraćaju u SAD ne moraju da provedu dve nedelje u karantinu niti da pokažu negativan PCR test.

U "Konvoju slobode" ima i američkih vakcinisanih vozača koji na ovaj način daju podršku svojim kolegama. 

 

 

U Kanadi svi javni službenici, pripadnici policije i vojske moraju biti vakcinisani ili će biti udaljeni sa dužnosti.

Policija je navela da će biti na terenu i da će hapsiti sve koji budu kršili zakon. Iz Parlamenta je građanima poručeno da izbegavaju protest i da zaključaju vrata jer ima navoda da će biti pljački.

 

 

Ipak, ima i poznatih ličnosti koje su podržale proteste kamiondžija, a među njima je i milijarder Ilon Mask.

- Ukoliko dovoljno uplašite ljude, zahtevaće da se odreknu slobode. To je put ka tiraniji - naveo je, između ostalog.

Veruje se da bi konvoj kamiona mogao da uđe i u Ginisovu knjigu rekorda kao najveći na svetu.

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike