"Kuguari" stižu u komšiluk: Novi kontingent američke vojske u Rumuniji

09.02.2022

21:21

0

SAD šalju skoro 3.000 dodatnih vojnika u Poljsku i Rumuniju

"Kuguari" stižu u komšiluk: Novi kontingent američke vojske u Rumuniji
personnel-g74f870a40_1920 - Copyright Pixabay

Američke trupe kojima se jačaju savezničke snage u Rumuniji iz Nemačke stići će u tu zemlju večeras, sa ciljem da zaštite istočno krilo NATO od potencijalnog prelivanja ukrajinske krize, saopštilo je rumunsko Ministarstvo odbrane.

SAD šalju skoro 3.000 dodatnih vojnika u Poljsku i Rumuniju da, kako tvrde, ojačaju odbranu istočne Evrope, a Pentagon je saopštio da će premestiti brigadu Strajker od oko 1.000 američkih pripadnika iz Vilseka u Nemačkoj u Rumuniju, dok su u Poljsku američke trupe već u subotu počele da pristižu.

Rumunsko ministarstvo je saopštilo da će deo brigade, koji je nazvan Operativna grupa Kuguar, ući u tu zemlju oko 20 časova, a njeno krajnje odredište je vojna baze Mihail Kogalničeanu, u blizini luke Konstance na Crnom moru, koju američke snage koriste još od 1999. godine, preneo je Tanjug.

Juče je prvih 100 američkih vojnika stiglo u Rumuniju.

Tanjug/AP Photo/Chris Seward
 

 

Protekle nedelje u Poljsku je počela da pristiže američka vojna tehnika i vojnici.

Podsetimo, američki predsednik Džo Bajden dao je zeleno svetlo Pentagonu da rasporedi dodatne snage u istočnoj Evropi kao dokaz „podrške saveznicima u NATO-u koji se osećaju ugroženo zbog ruskih vojnih poteza u blizini Ukrajine“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike