Papa ima stav o "asistiranom samoubistvu": Neprihvatljivo odustajanje od medicinske etike

09.02.2022

15:11

0

Ustavni sud Italije je 2019. godine delimično dekriminalizovao eutanaziju pod određenim uslovima, koji uključuju odobrenje lokalne zdravstvene vlasti i etičkog odbora

Papa ima stav o "asistiranom samoubistvu": Neprihvatljivo odustajanje od medicinske etike
papa-franja - Copyright AP Photo/Gregorio Borgia

Papa Franja osudio je eutanaziju kao neprihvatljivo odstupanje od medicinske etike.

Govoreći na opštoj audijenciji, papa je pohvalio palijativno zbrinjavanje koje ima za cilj da pomogne terminalno bolesnim pacijentima da žive što je moguće humanije, prenosi agencija Rojters.

- Moramo da budemo oprezni da ovu pomoć ne pobrkamo sa neprihvatljivim odstupanjima koja vode ka ubijanju - poručio je on i dodao da ljudi moraju da umru, a ne da provociraju smrt ili da pomažu u bilo kakvom samoubistvu.

Ustavni sud Italije je 2019. godine delimično dekriminalizovao eutanaziju pod određenim uslovima, koji uključuju odobrenje lokalne zdravstvene vlasti i etičkog odbora.

Takođe, sud je naveo da bi parlament trebalo da donese zakon koji će to regulisati.

Nacrt zakona o kojem parlament treba da raspravlja danas popodne omogućio bi neizlečivo bolesnim pacijentima da zatraže eutanaziju preko nacionalnog zdravstvenog sistema.

Taj zahtev bi zaštitio lekare od bilo kakvih sudskih tužbi protiv njih.

Italijanske političke partije i dalje su duboko podeljene po ovom pitanju, pri čemu levi centar podržava eutanaziju, a desni centar se protivi.

Zagovornici tvrde da bi eutanaziju trebalo dozvoliti pacijentima sa neizlečivim bolestima, koji trpe nepodnošljiv bol i koji su već imali palijativnu negu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike