SAD skinule oznake tajnosti sa crne liste predsednika!

08.02.2022

22:52

0

Dok je bio lider Hondurasa, dodat je na listu korumpiranih i nedemokratskih aktera Vašingtona. Pošto je Ernandez sada napustio funkciju, SAD su skinule tajnost sa te odluke

SAD skinule oznake tajnosti sa crne liste predsednika!
profimedia-0647381565 - Copyright Profimedia

Vašington je skinuo tajnost sa informacija o prošlogodišnjem stavljanju na crnu listu predsednika Hondurasa Huana Orlanda Ernandeza, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Ernandezu je zabranjen ulazak u SAD nakon što je dobio "verodostojne" izveštaje da je učestvovao u značajnoj korupciji tako što je počinio ili omogućio dela korupcije i trgovine narkoticima i koristeći prihode od nezakonitih aktivnosti za olakšavanje političkih kampanja", objasnio je najviši američki diplomata.

Ernandez je imenovan u svedočenju pod zakletvom u američkom federalnom krivičnom postupku zbog tvrdnji da mu je predat prihod od trgovine drogom, deo donacija za izbornu kampanju koje je dobio. 

Dok je bio lider Hondurasa, dodat je na listu korumpiranih i nedemokratskih aktera Vašingtona. Pošto je Ernandez sada napustio funkciju, SAD su skinule tajnost sa te odluke.

Uvrštavanje Ernandeza na listu učinilo bi ga "nepodobnim za vize i prijem uSjedinjene Države". On poriče optužbe, odgovarajući na američko obelodanjivanje ističući svoja dostignuća u borbi protiv uličnog kriminala i baveći se pokušajima da se stane na put prebacivanju narkotika u SAD.

On je rekao da je iznenađujuće da su SAD preduzele korak protiv njega na osnovu medijskih izveštaja i optužbi trgovaca drogom i ubica koji su izručeni iz Hondurasa.

Američki sud je 2021. godine osudio Ernandezovog brata Tonija na doživotni zatvor zbog trgovine drogom, nakon što ga je proglasio krivim za šverc tona kokaina u SAD.

Tužioci su naveli da je Toni Hernandez, sam bivši političar, podmitio policiju i da je saučesnik u najmanje dva ubistva.

Huan Ernandez bio je na funkciji predsednika Hondurasa osam godina, a mandat je završio 27. januara, kada ga je nasledila prva žena predsednica zemlje Ksomara Kastro.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike