Objavljen novi snimak pada borbenog aviona SAD: Srušio se na nosač tokom sletanja, mesecima bi mogao biti na dnu mora (VIDEO)

07.02.2022

08:33

0

F-35C se srušio tokom rutinske operacije

Objavljen novi snimak pada borbenog aviona SAD: Srušio se na nosač tokom sletanja, mesecima bi mogao biti na dnu mora (VIDEO)
F-35C - Copyright Profimedia/U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist Seaman Apprentice Derek Kelley

Na internetu je osvanuo snimak pada američkog borbenog aviona na nosač aviona USS Karl Vinson prilikom sletanja.

Reč je o lovcu, jednom od najmodernijih "nevidljivih" borbenih aviona na svetu, koji se tokom rutinske operacije srušio na nosač aviona, otklizao i pao u more. Pilot se spasio izbacivanjem sedišta, rekli su mornarički zvaničnici. U incidentu je povređen pilot i šest članova posade američkog nosača aviona. 

Može se videti kako se F-35C približava nosaču dok se u pozadini čuje glas kontrolora leta koji govori pilotu da odustane od sletanja. Međutim, F-35C udara o palubu, klizi i pada u more. Neki delovi aviona su otpali, a vidi se da se i zapalio. 

 

 

Američka mornarica je ranije najavila da će pokušati da podigne avion s morskog dna, pogotovo zato što sadrži poverljivu tehnologiju. 

Ipak, analitičari kažu da se radi o ekstremno kompleksnoj operaciji, za koju kažu da će biti pod posebnom prismotrom Kine.

Kina hoće avion?

Iako mornarica nije objavila gde se tačno u Južnom kineskom moru dogodila nesreća, Peking tvrdi da ono u potpunosti pripada njihovoj teritoriji. Uz to, kineska ratna mornarica i obalskaa straža neumorno patroliraju vodama Južnog kineskog mora.

Sjedinjene Države ne slažu se s kineskim tvrdnjama o teritorijalnosti i koriste manevre i operacije kako bi promovisale sopstvenu tezu o "slobodnom i otvorenom indo-pacifičkom području".

 

 

Kineska vlada zvanično nije komentarisala nesreću, a državni mediji o njoj izveštavaju pozivajući se na strane medije. Pojedini analitičari s kojima je razgovarao CNN uvereni su da će Kinezi hteti da bace pogled na potonuli F-35C. 

S obzirom na činjenicu da bi operacija izvlačenja aviona mogla da potraje mesecima, za očekivati je da će američka ratna mornarica u blizini mesta nesreće zadržati nekoliko brodova. Koliko će sve skupa trajati, ne zna se jer je nepoznat podatak o dubini okeana na mestu incidenta.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr/RT

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike