Bio premijer svega četiri dana: Morao da se povuče kad se otkrilo šta je radio ženi i ćerki

07.02.2022

13:15

0

Peru nastavljaju da potresaju politički nemiri

Bio premijer svega četiri dana: Morao da se povuče kad se otkrilo šta je radio ženi i ćerki
valer - Copyright Profimedia

Peruanski premijer Hektor Valer povlači se sa funkcije samo četiri dana nakon imenovanja jer su se u javnosti pojavili navodi da je u prošlosti tukao ćerku i pokojnu suprugu.

Predsednik Pedro Kastiljo je u petak rekao da će ponovo rekonstruisati kabinet, usred sve većih osuda imenovanja Valera za premijera.

Valerova smena znači da će Kastiljo morati rekonstruiše kabinet četvrti put za samo šest meseci. Prema peruanskom ustavu, kada premijer odstupi, ceo kabinet mora da sledi njegov primer dok se ne imenuje zamena i izabere novi sastav vlade.

Kastiljo je u obraćanju optužio Kongres i njegove bivše ministre za „podvirivanje nestabilnosti i političke neizvesnosti“, ali nije pomenuo optužbe protiv Valera.

AP/Guadalupe Prado
Pedro Kastiljo

Koristeći zapaljivu retoriku, Valer je optužio političku desnicu da je iznudila njegovu ostavku na osnovu lažnih optužbi za nasilje u porodici.

- Optužbe protiv mene zasnovane su na lažima - rekao je, sada već bivši, premijer.

Nekoliko sati posle njegovog imenovanja, pojavili su se policijski izveštaji iz 2016. godine u kojima ga njegova ćerka i pokojna supruga optužuju za nasilje u porodici.

U jednoj od optužbi koju je podnela njegova 29-godišnja ćerka navodi se da ju je šamarao, udarao pesnicama i nogama u lice, kao i da ju je čupao za kosu.

Valer je negirao sve optužbe i rekao da su izveštaji lažni.

Grupe za ženska prava potom su protestovale, a troje ministara iz vlade takođe je pozvalo premijera da se povuče. Ultrakonzervativni Valer – koji se protivi seksualnom obrazovanju i ima istoriju optužbi seksističke prestupe – bio je poslanik u stranci krajnje desnice pre nego što je prešao u stranku koja je podržavala Kastilja.

Iako nominalno levičar, on je pre stupanja na dužnost iznosio društveno konzervativne stavove protiv LGBTQ aktivista, legalnog abortusa i seksualnog obrazovanja koji su se malo razlikovali od stavova njegovih krajnje desnih protivnika.

Sumnje u vezi sa njegovim levičarskim akreditivima dodatno su pojačane kada je fotografisan kako uživa u razgovoru sa krajnje desnim brazilskim predsednikom Žairom Bolsonarom.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Gardijan

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike