Kako je korona promenila polje rada: Radnici se sve više opredeljuju za rad od kuće! Manje trpe, ali i više traže

05.02.2022

12:51

0

Čak 4,5 miliona Amerikanaca dalo je otkaz samo u novembru

Kako je korona promenila polje rada: Radnici se sve više opredeljuju za rad od kuće! Manje trpe, ali i više traže
Rad od kuće - Copyright Profimedia

Pandemija koronavirusa ulazi u treću godinu, a pored toga što je u potpunosti promenila svakodnevnicu, pomerila je i očekivanja radnika što ne ide nauštrb mnogih kompanija.

Tako, čak 4,5 miliona Amerikanaca dalo je otkaz samo u novembru, a ovaj period nazvali su "Velikom ostavkom".

- Ali, mi više volimo termin Velika reorganizacija, koji preciznije karakteriše glavne promene u svim aspektima rada koji prevazilaze samo stope napuštanja - navodi sagovornik za CNN.

Stručnjak sa poslovne društvene mreže, Karin Kimbro kaže da Amerikanci sada učestalije preispituju svoj odnos prema poslu kao i da imaju mnogo veća očekivanja od poslodavaca nego ikada ranije.

Kako bi slika o tome šta se dešava bila jasnija, Kimbro i njen tim su uzeli podatke o radnoj snazi u SAD, iz baze LinkedIn-a, da bi identifikovali tri najveće promene u načinu rada.

- U LinkedIn-u, moj tim naučnika i ekonomista koji se bave podacima, ima jedinstven pogled na to kako su se načini rada promenili: kroz prizmu više od 180 miliona američkih radnika i više od 97.000 američkih kompanija koje koriste našu platformu, gde jedna osoba dobije posao svakih 15 sekundi - ističe Kimbro.

Rad od kuće postao prioritet

U martu 2020. samo jedan na svakih 67 plaćenih poslova u SAD, objavljenih na LinkedIn-u, nudio je rad na daljinu. Do početka 2022. taj broj je značajno porastao: sada je otprilike svaki šesti. Ovakvi poslovi privlače više od 2,5 puta veći udeo prijava za posao u poređenju sa poslovima koji podrazumevaju odlazak u kancelariju, prema izveštaju. Čak iako se rokovi povratka u kancelariju i dalje menjaju, radnici ne pokazuju ništa manje interesovanje za hibridne opcije ili one "na daljinu".

Prema podacima LinkedIn ankete, 87% zaposlenih bi radije bilo udaljeno najmanje polovinu vremena, čak i nakon što je bezbedno da se vrate na svoje radno mesto. U sve konkurentnijem okruženju zapošljavanja, poslodavci u mnogim sektorima moraju ponovo da preispitaju svoje politike rada i pristup poslu, kako bi održali korak sa ovim porastom interesovanja za rad na daljinu i fleksibilan rad.

Češće menjaju poslove

Dok najnoviji vladini (SAD) podaci pokazuju da broj Amerikanaca koji napuštaju svoje poslove vrtoglavo raste, posebno među mnogim industrijama na prvoj liniji "fronta", podaci LinkedIn-a pokazuju da su stope zapošljavanja takođe povišene - što znači da većina radnika ne odustaje od posla kako ne bi radila uopšte, već "grabi" nove, a često i bolje prilike.

Do kraja 2021, udeo članova LinkedIn-a u SAD koji menjaju posao porastao je za 37% u odnosu na 2020. i za više od 32% u odnosu na 2019. godinu. Prema Izveštaju o radnoj snazi, koji je sastavila ova mreža, u novembru 2021. zabeležena je najveća stopa zapošljavanja otkako su počeli da beleže podatke o tome, 2015. godine.

Zaposleni hoće više

Borba za talente je postala žestoka, a u mnogim sektorima, zaposleni imaju prednost. Više nego ikada pre, radnici koriste svoje veštine i iskustva kako bi zahtevali više od svojih poslodavaca i kako bi dobili ono što žele. Novi podaci iz LinkedIn-ovog izveštaja Global Talent Trends bacaju jače svetlo na to kako je fleksibilnost postala ključna za privlačenje i zadržavanje vrhunskih talenata.

LinkedIn je od 2019. zabeležio ogroman porast (više od 80%) na poslovima u kojima se pominje fleksibilnost. A kada su zaposleni zadovoljni svojim kompanijama, 2,6 puta je veća verovatnoća da će prijaviti da su srećni na poslu. Uopšteno gledano, takođe je primetno da su ljudi koji traže posao postali izbirljiviji - i spremni su da sačekaju i traže savršeno rešenje, više nego pre.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: CNN

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike