Život pre svega: Danski Vrhovni sud odlučio - transfuzija krvi Jehovinom svedoku je bila legalna!

03.02.2022

22:31

0

Jehovini svedoci veruju da Biblija zabranjuje hrišćanima da prihvate transfuziju krvi

Život pre svega: Danski Vrhovni sud odlučio - transfuzija krvi Jehovinom svedoku je bila legalna!
Ilustracija - Copyright Pixabay

Da li je nezakonito dati pacijentu bez svesti transfuziju krvi koju verovatno ne želi iz verskih razloga? Danski Vrhovni sud misli da nije.

Sud je tako presudio u slučaju kada je član verske zajednice Jehovinih svedoka bio podvrgnut transfuziji krvi 2014. Pacijent je primljen u bolnicu nakon pada sa krova. Ovo prenosi danska televizija DR. Iako je onesvešćeni nosio karton na kojem je pisalo da ne želi transfuziju krvi, bolnica mu je ipak dala. Na kraju, pacijentu to nije pomoglo. Nikada se nije osvestio i preminuo je četiri nedelje nakon incidenta.

To ipak nije bio kraj priče. Supruga muškarca otišla je na sud nakon što je Danska agencija za žalbe pacijenata utvrdila da bolnica nije učinila ništa loše. 2020. Istočni visoki sud je presudio da je transfuzija u suprotnosti sa pravom muža na samoopredeljenje i slobodu veroispovesti prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Međutim, Vrhovni sud, najviši sud u Danskoj, ne slaže se sa ovim. Između ostalog, zbog toga što je pacijent bio u životnoj opasnosti, transfuzija krvi mu je bila "potrebna za preživljavanje", navodi se u presudi. Ovo prenosi regionalni emiter TV2/Fin.


Osim toga, sama kartica nije ispunjavala uslove iz Danskog zdravstvenog zakona, koji kaže da „odbijanje primanja krvi mora biti dato na osnovu obaveštenja u vezi sa trenutnom situacijom bolesti“. Sud tvrdi da, pošto je muškarac bio u nesvesti, nije mogao da donese informisanu odluku.

Iako je presuda Suda jasna. Slučaj je naveo Leifa Vestergarda Pedersena, predsednika Danskog saveta za etiku, da kaže da bi trebalo biti moguće unapred reći ne tretmanima kao što su transfuzija krvi i srčani zastoj.

- Kako odmah pogledam, odrasla i kompetentna osoba treba da ima priliku da se odrekne lečenja ako ne želi lečenje, kaže Vestergard danskoj novinskoj agenciji Ricau.

Prema Vestergardu, to znači da bi neko trebalo da ode kod lekara opšte prakse da se konsultuje sa medicinarima i donese informisanu odluku.

O ideji da bi neko trebalo da može da odbije transfuziju krvi ili lečenje srčanog zastoja trenutno se ne raspravlja u Etičkom savetu, ali će Vestergard to izneti na sto sledeći put kada se Savet okupi.

Jehovini svedoci veruju da Biblija zabranjuje hrišćanima da prihvate transfuziju krvi. Na osnovu različitih biblijskih tekstova veruju da krv predstavlja život i da je sveta za Boga. Nakon što je uklonjena sa stvorenja, jedina upotreba krvi koju je Bog odobrio je za iskupljenje grehova. Kada se hrišćani uzdržavaju od krvi, oni zapravo izražavaju veru da ih samo prolivena krv Isusa Hrista može zaista iskupiti i spasiti njihov život. Ova doktrina je predstavljena 1945. godine i od tada je pretrpela neke promene.

Smatra se da su članovi grupe koji dobrovoljno prihvate transfuziju i koji se ne smatraju pokajničkim odvojili od grupe tako što su napustili njene doktrine i nakon toga ih članovi organizacije izbegavaju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/CNE

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike