Stoltenberg: Spremni smo da odgovorimo silom, ali tražimo diplomatsko rešenje sa Rusijom

28.01.2022

16:45

0

On navodi da će saveznici doneti ”političku odluku” da li je potrebno dalje povećati prisustvo Alijanse na Istoku ili ga proširiti na region Crnog mora

Stoltenberg: Spremni smo da odgovorimo silom, ali tražimo diplomatsko rešenje sa Rusijom
Tanjug/Hannibal Hanschke/Pool via AP

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da se u rešavanju trenutne krize oko Ukrajine NATO prvenstveno angažuje na političkom dijalogu sa Rusijom, ali i da će biti spreman da odgovori i na eventualnu vojnu agresuju.

- Trenutno ne znamo šta su planovi Rusije. NATO je odlučan da se angažuje na političkom dijalogu, ali, istovremeno, mi smo spremni da odgovorimo ako Rusija izabere oružani konflikt. Spremni smo za obe opcije. Radmo naporno na najboljem mirnom i politčkom rešenju, ali se spremamo i za najgore, a to je upotreba sile Rusije prema Ukrajini - poručio je Stoltenberg.

Stoltenberg je tokom današnje video-konfrencije u organizaciji Atlantskog Saveta naveo da je NATO 2014. godine nakon aneksije Krima ”prvi put u svojoj istoriji” rasporedio vojne snage u istočnim delovima Alijanse, odnosno u Baltičkim zemljama i Poljskoj.

Generalni sekretar NATO dodaje da Alijansa nadzire vazdušni prostor u oblasti Crnog mora, da ima sve veće prisustvo mornarice u regionu i oko 40.000 vojunika u okviru snaga za odgovore, od koji je 5.000 spremno za brzo reagovanje.

On navodi da će saveznici doneti ”političku odluku” da li je potrebno dalje povećati prisustvo Alijanse na Istoku ili ga proširiti na region Crnog mora.

Snage NATO za brze odgovore trenutno su pod rukovodstvom Franuske, a Jens Stoltenberg ocenjuje da će Pariz znati da se angažuju u eventualnim ”kofliktnim i ižovnim” situacijama.

- Imam poveranja u to da će Francuska i drugi savenici biti spemni za raspoređivanje trupa u slučaju potrebe. Istovremeno, mi idemo i diplomatskim putem jer najbolje rešenje bi bilo da se spreči bilo kakva intervencija u Ukrajini - zaključio je Stoltenberg.

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti