Lavrov kategorično: Nismo pretili Americi, znamo šta nameravaju

28.01.2022

14:42

0

Šef ruske diplomatije naveo je da je, ako ukrajinski predsednik Zelenski želi da razgovara o normalizaciji odnosa sa Rusijom, Moskva spremna

Lavrov kategorično: Nismo pretili Americi, znamo šta nameravaju
profimedia-0654086993 - Copyright Profimedia

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da Sjedinjene Američke Države koriste predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog za eskalaciju tenzija oko Rusije.

- Glavni cilj Vašingtona u ovom slučaju nije sudbina Ukrajina uopšte, njima je važno da eskaliraju tenzije oko Ruske Federacije, kako bi zatvorili tu temu i potom se bavili Kinom, kako pišu sami američki politikolozi - rekao je Lavrov u intervjuu za radio-stanice Sputnjik, Eho Moskve, Govori Moskva i Komsomolska Pravda.

Istakao je da ne može da zamisli da SAD žele da zatvore tu temu i dodao da ako je tamo ostalo razumnih političkih tehnologa i da moraju da shvate da taj put ne vodi nikuda, prenosi RIA Novosti.

Šef ruske diplomatije naveo je da je, ako ukrajinski predsednik Zelenski želi da razgovara o normalizaciji odnosa sa Rusijom, Moskva spremna.

Lavrov je dodao da, ako Zelenski želi da razgovara o Donbasu, to treba da čini u kontakt grupi, koja, prema odluci Normandijskog formata, treba da razmatra sva pitanja direktno između Kijeva i Donjecka i Kijeva i Luganska.

Tanjug/AP Photo/Alex Brandon, Pool
 

Odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se zbog situacije oko Ukrajine. Zapad optužuje Rusiju da priprema napad na tu zemlju, dok Moskva odbacuje te tvrdnje i traži garancije da se NATO neće širiti na istok, kao i da Ukrajina neće ući u članstvo Alijanse.

"Uveravam vas, nije bilo pretnji"

Lavrov je podvukao i da američkoj strani nije prećeno tokom susreta u Ženevi 21. januara, kojem je prisustvovao i državni sekretar SAD Entoni Blinken.

- Uveravam vas da smo razgovarali isključivo o bezbednosnim garancijama i onda sam skrenuo pažnju na apsolutno neprihvatljivu situaciju sa našom diplomatskom misijom. Potom smo predložili da se naši eksperti susretnu za dve nedelje. Uveravam vas, nije bilo pretnji - kazao je Lavrov, prenosi TASS.

Lavrov je to izjavio, kako dodaje TASS, nakon što je Blinken rekao da se evakuišu američke diplomate iz Kijeva posle razgovora u Ženevi i da su neke preteće reči izrečene na sastanku.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike