Počinje suđenje za pljačku veka: Ukrali kolekciju kraljevskih dijamanata vrednih više miliona! Ako ih i nađu, biće u delovima (FOTO)

28.01.2022

10:49

0

Krađa u Drezdenu je „nepovratna“ i „ogroman gubitak za čovečanstvo“, rekao je stručnjak

Počinje suđenje za pljačku veka: Ukrali kolekciju kraljevskih dijamanata vrednih više miliona! Ako ih i nađu, biće u delovima (FOTO)
Ilustracija - Copyright Profimedia

Sudski proces, protiv osumjničenih da su 2019. godine ukrali neprocenjivo blago iz muzeja "Zeleni svod" u Drezdenu, počinje danas.

Podsećamo, spektakularna krađa odigrala se 25. novembra, kada je nekoliko lopova nasilno ušlo kroz prozor sa rešetkama, a onda su, za samo nekoliko minuta, sekirom razbili staklenu vitrinu i ukrali desetak komada dragulja iz tri istorijska kompleta iz vremena Avgusta Jakog (1670-1733). Među njima je bio i „Saksonski beli“ – dijamant od 48 karata.

Istraga je išla u svim pravcima, a onda se, nakon godinu dana, sredinom novembra 2020, dogodio zaokret. U velikoj raciji u kojoj je učestvovalo 1.600 policajaca, uhapšena su trojica članova berlinskog klana „Remo“, a pored njih još i braća blizanci, koji su bili deo tog klana. Šesti i poslednji osumnjičeni, Ahmed Remo, uhapšen je u avgustu 2021. On je još 2020. odgovarao za provalnu krađu u berlinskom Muzeju Bode i pravosnažno je osuđen, piše DW.

Međutim, i dalje se ne zna gde se nalazi neprocenjivo vredna kolekcija dragulja. Tragovi su svaki put vodili u prazno.

Zauvek izgubljeni?

Kolekcija dragulja bila je posebna znamenitost „Zelenog svoda“. Ukradene dragocenosti su zapravo kraljevski dijamantski nakit, a među njima je recimo i grudna zvezda s poljskim ordenom „Beli orao i mač“ koji je optočen dijamantima.

Istoričarka umetnosti Uli Zegers je, neposredno nakon pljačke, za DW izjavila:

- Prvo nisam mogla da verujem, s obzirom na to da je ’Zeleni svod’ ne tako davno i uz ogromne troškove obnovljen. Bio je to biser, riznica svetske kulturne baštine.

Na pitanje da li se izgubljeni dragulji mogu možda ponovo pronaći, Zegers je rekla:

- Na osnovu mog iskustva mogu da kažem da je prilično mala verovatnoća da se ova kolekcija dragulja nekad ponovo pronađe u obliku kakva je - istakla je ona i dodala:

- Kriminalci će, „to jedinstveno kulturno blago da unište“, kako bi ga lakše prodali na ilegalnom tržištu.

Dijamanti vredni milione

Odmah nakon krađe postavilo se i pitanje koliko su nemački muzeji bezbedni, ali i to ko je odgovoran za gubitak umetničkog blaga.

- Sigurna sam da trezor ispunjava međunarodne bezbednosne standarde - rekla je Uli Zegers. Međutim, očigledno je da to nije bilo dovoljno.

Krađa u Drezdenu je „nepovratna“ i „ogroman gubitak za čovečanstvo“, rekao je stručnjak za bezbednost Štefan Cilkens u intervjuu DW. On ujedno ističe da se „Zeleni svod“ mogao obezbediti protiv totalnog gubitka.

Cilkens procenjuje da bi ukradeni dragulji – kada bi na nekoj javnoj aukciji mogli da se prodaju – dostigli cenu od 150 do 200 miliona evra.

„Zeleni svod“ iz 16. veka, jedan je od najpoznatijih muzeja Nemačke. Tu riznicu je 1723. sagradio saksonski izborni knez i poljski kralj Avgust Jaki. Od 2006. ponovo je u Drezdenskom dvorcu, nakon što su završeni obimni restauratorski radovi. Zbirku su obišli mnogi, između ostalih i ruski predsednik Vladimir Putin (2006) i njegov američki kolega Barak Obama (2009).

Kolekcija dragulja danas je izložena u dva odeljenja. Istorijski deo nalazi se u prizemlju drezdenskog dvorca, u osam autentično restauriranih prostorija. Na spratu iznad, u novom „Zelenom svodu“, izloženi su posebni pojedinačni komadi. „Zeleni svod“ dobio je ime po boji kojom je oslikana njegova unutrašnjosti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: DW

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike