Veliki okršaj u Briselu: Oko 50.000 građana na protestu zbog korona mera, policija ih zasula vodenim topovima (VIDEO)

23.01.2022

16:10

0

Radio i suzavac

Veliki okršaj u Briselu: Oko 50.000 građana na protestu zbog korona mera, policija ih zasula vodenim topovima (VIDEO)
AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Oko 50.000 građana okupilo se danas u Briselu na demonstracijama protiv mera koje vlasti država članica EU uvode u cilju suzbijanja pandemije kovida 19.

Iako su demonstracije najavljene kao mirne, na kraju je došlo do intervencije policije, uz korišćenje suzavca i vodenih topova.

 

 

Organizatori protesta, iz udruženja ”Ujedinjeni Evropljani”, u saradnji sa pokretom ”Demonstracije širom sveta za slobodu”, uz učešće 600 lokalnih evropskih organizacija, poručuju da u pitanju nisu politički protesti niti protesti protiv vakcinacije, već da im je cilj da ukažu na nekorektan način na koji vlasti uvode restriktivne mere širom EU.

Demonstranti su u Belgiju stigli i iz okolnih zemlja, uglavnom iz Francuske, Holandije i Nemačke, a u šetnji ulicama Brisela pozivali su na poštovanje slobode, demokratije, ljudskih prava i ustava.

 

 

Sa pozornice u parku Sankontiner, koji se nalazi u blizini sedišta najvažnijih EU institucija, organizatori protseta pozvali su na poštovanje prava građana da se izjasne o merama koje se uvode cilju u suzbijanja pandemije i osudili dosadašnju politiku po kojoj su se zdravstvene mere usvajale prvenstveno na političkom nivou.

 

 

Iako je protest bio odobren od strane policije, a organizatori pozivali sve učesnike na poštovanje reda i mira, oko 14 časova došlo je do upotrebe suzavca i vodenih topova.

 

 

Posle tri sata protesta, garđani su polako počeli da se razilaze, a policijski helikopteri i dalje nadleću centar Brisela koji je blokiran policijskim kordonima.

 

BONUS VIDEO

instagram

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti