Cilj superiornosti nad protivnikom: Oružane snage Rusije formirale jedinice za umrežene operacije velikih razmera

23.01.2022

07:10

0

Princip umrežavanja predviđa da svi učesnici borbenih operacija postaju deo jedne mreže podataka

Cilj superiornosti nad protivnikom: Oružane snage Rusije formirale jedinice za umrežene operacije velikih razmera
Ruska vojna vozila pred ukrcavanje u avione; Tanjug/RU-RTR Russian Television via AP

U Oružanim snagama Rusije su se pojavile jedinice koje mogu da vode umrežene operacije velikih razmera, rekao je za Sputnjik informisani izvor.

Princip umrežavanja predviđa da svi učesnici borbenih operacija postaju deo jedne mreže podataka, što omogućava uspostavljanje informacione i komunikacijske superiornosti nad protivnikom.
Prema rečima jednog sagovornika, nekoliko jedinica je već dobilo celokupan komplet jedinstvenog taktičko-kontrolnog sistema koji je proizveo koncern „Sazvežđe“.

- Takav komplet omogućava da se u obaveštajnom sistemu kombinuju komandovanja jedinicama, obaveštajna sredstva, oklopna vozila, artiljerija, PVO, bespilotne letelice, kao i jedinice sa kompleksom ‘Strelac’ i opremom „Ratnik“, rekao je on.

Drugi izvor je dodao da terminali za jedinstvene sisteme kontrole taktičke veze (ESU TZ), koji su postavljeni na naoružanje, vojnu i specijalnu tehniku, omogućavaju sprovođenje umreženih operacija. Jedinice mogu da razmenjuju informacije u realnom vremenu. On je dodao da je ovakvim kompletima nedavno opremljena i Vislenska divizija ruske vojske.

Trenutno se terminali ESU TZ instaliraju na tenkove T-14 „Armata“ i T-90M „Proriv“, samohodne haubice „Msta-S“, raketne sisteme „Tosočka“, reaktivne sisteme baražne paljbe „Tornado“, bespilotne letelice „Orlan“, različite aparate za vezu i mobilne komandne punktove, PVO sisteme „Tor“ i „Buk-M3“, pojasnili su sagovornici.

- U okviru eksploatacije sistema plan je da se još više osnaži i modernizuje oprema jedinstvenim sistemima za kontrolu taktičke veze, naveli su oni.

Ranije su u pres službi Zapadnog vojnog okruga izjavili da je Vislenska divizija opremljena jedinstvenim sistemima ESU TZ, ali nisu naveliko broj kompleta.

ESU TZ je proizveo koncern „Sasvešđe“ koji je deo „Roselektronike“. Ovaj sistem pruža mogućnost da se napravi jedinstvena mreža čije informacije može da koristi posada bilo koje borbene mašine ili jedinice pomoću specijalnog terminala. Komanda na ovaj način dobija kompletnu informaciju o bojnom polju i o svim vojnim jedinicama.
Primera radi, na ekranima terminala se mogu emitovati zajednički elektronski planovi terena na kojima će se naći vojska i obaveštajne snage neprijatelja, slika pogleda iz neke haubice koja se nalazi na desetine kilometara od komande ili video sa drona. Sistem ESU TZ nazivaju i „vojnim internetom“.

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi