Predsednik koji repuje i diže zlatne spomenike psima: Kako izgleda život u zemlji poznatoj po "vratima pakla" (VIDEO)

11.01.2022

08:00

0

Bivši lider Turkmenistana je čak promenio i imena meseca u godini

Predsednik koji repuje i diže zlatne spomenike psima: Kako izgleda život u zemlji poznatoj po "vratima pakla" (VIDEO)
berdimuhamedov - Copyright AP Photo/Alexander Vershinin, File

Jedan od najupečatljivijih svetskih autokrata, turkmenistanski lider Gurbanguli Berdimuhamedov, odlučio je da zatvori "vrata pakla".

Ministrima je naložio da pronađu stručnjake koji će moći da zapečate džinovski krater iz koga kulja vatra već 50 godina.

Ogromna rupa Darvaza, široka 70 metara i duboka 21 metar, nalazi se u pustinji Karakum. Sve je počelo sa sovjetskim naučnicima koji su u ovoj oblasti istraživali prirodni gas i mogućnosti njegove eksplatacije.

Profimedia
 

Međutim, požar neprestano traje od 1971. godine.

Pošto su se gornji slojevi zemljine površine urušili i propali u podzemne pećine, na površinu je oslobođen metan. Isparavanje gasa je pretilo da učini ekološku katastrofu i ozbiljno je ugrozilo lokalno stanovništvo. Zbog ovakvog razvoja situacije, geolozi su zapalili nalazište, jer su verovali da će požar za dve nedelje da se ugasi. Ipak, to se nije dogodilo.

Krater privlači i turiste, ali je predsednik naglasio da je zdravlje lokalnih meštana ugroženo.

- Mi stvaramo, i nastavićemo da stvaramo, sve neophodne uslove za razvoj kolosalnih resursa ugljovodonika naše nezavisne otadžbine, u interesu našeg naroda - rekao je Berdimuhamedov.

On je još 2010. godine naredio stručnjacima da ugase plamen, ali bezuspešno.

U avgustu 2019, snimio je video u kome vozi trkačka kola oko kratera, kao odgovor na glasine da je mrtav jer se mesec dana nije pojavljivao u javnosti.

Kanadski istraživač Džordž Kuronis je otkrio da jedinstvene bakterije preživljavaju na dnu kratera uprkos visokim temperaturama.

Ljubitelj pasa i konja

Turkmenistan važi, poput Severne Koreje, za jednu od najizolovanijih zemalja sveta.

Berdimuhamedov je na čelu zemlje već 16 godina, a oko njega se izgradio kult ličnosti. Poznat je po tome što je podigao spomenik ne samo sebi, već i psu rase alabaj. Zlatna statua od šest metara u glavnom gradu Ašhabadu posvećena je turkmenistanskoj varijanti srednjoazijskog ovčara koji je na listi nacionalne baštine.

 

 

Osim toga, alabaju je posvetio i knjigu. U nacionalnu baštinu Turkmenistana spadaju i tepisi ručne izrade i stara rasa trkačkog konja ahal teke.

Berdimuhamedov je govorio o svojoj ljubavi prema ovim konjima, a 2015. postavljen je zlatni spomenik predsednika koji jaše.

Berdimuhamedov s vremena na vreme pokloni konja ili štene liderima „prijateljskih“ država, a među onima koji su dobili takav poklon su i pokojni predsednik Uzbekistana Islam Karimov, ruski predsednik Vladimir Putin i katarski emir.

Veliki deo turkmenistanskog stanovništva živi u siromaštvu. Organizacija za zaštitu slobode štampe RSF je zemlju rangirala kao najmanje slobodnu u svetu, stavljajući je na poziciju čak ispod Severne Koreje.

Ipak, malo se zna o Turkmenistanu. Iako je u pitanju država veća od Nemačke, ima najmanji broj stanovnika od svih zemalja Centralne Azije. Spada i u jednu od najmanje posećenih zemalja na svetu.

Ekscentrični lider Berdimuhamedov zato često puni novinske stupc,e zbog čega se o njemu govori širom planete.

Ekscentrični lideri i njihove neobične ideje

Na neki način, on je samo nastavio ono što je radio njegov prethodnik Saparmurat Nijazov, koji je bio prvi lider Turkmenistana nakon sticanja nezavisnosti od Sovjetskog Saveza.

Nijazov je sebe nazvao vođom turkmenskog naroda, a pod njegovom vladavinom zabaranjeni su cirkusi, brade, zlatni zubi, pevanje na plejbek, šminka i video-igre. Čak su i meseci u godini preimenovani, pa je april poneo ime predsednikove majke. Napisao je knjigu "Runama", koja je oslikavala njegovu ličnu filozofiju, a džamije su morale da je izlažu podjednako kao i Kuran.

Kada je preminuo u 65. godini 2006. nasledio ga je nekadašnji zubar i ministar zdravlja Gurbanguli Berdimuhamedov.

Gurbanguli Berdimuhamedov; AP photo
 

Iako su pojedine sulude naredbe veoma brzo preokrenute (meseci u godini su ponovo dobili stare nazive, a i cirkusi su se vratili), i Berdimuhamedova vladavina je tokom ovih 16 godina obeležena mnogim bizarnostima.

Predsednik je veoma svestran. Na televiziji se pojavljivao kao DJ, repovao je sa unukom, a pevačica Dženifer Lopez mu je pevala za 56. rođendan, zbog čega je kasnije morala da se izvinjava.

Često je slikan kako jaše, međutim, kada je jednom snimljen kako pada sa konja tokom trke, snimak je cenzurisan.

U jednom promotivnom filmu, turkmenistanski predsednik je posetio vojnu bazu. Poput junaka iz akcionih filmova, izašao je iz zlatnog kamiona, zbog čega je nazvan Turkmenator. Može se videti i kako je vozio bicikl jednom rukom, dok je drugom pucao.

Mediji su imali običaj i da u vestima izveštavaju detaljno o njegovim letnjim aktivnostima. Gledaoci su imali prilke da vide kako je Berdimuhamedov jahao, vozio bicikl, kuglao, radio na novoj pesmi, trenirao u teretani i slično.

Život u Turkmenistanu

Iza ovakvih neobičnih vesti krije se drugačija stvarnost. Neposlušnost se ne toleriše, a prema navodima organizacije "Hjuman rajts voč", sloboda medija ne postoji - država kontroliše sve štampane i elektronske medije. Uz to, strani mediji nemaju pristup zemlji.

Iako teoretski postoje institucije koje bi mogle da nadgledaju predsedničku moć, Berdimuhamedov je pobedio na predsedničkim izborima triput zaredom, osvajajući više od 97 odsto glasova.

Gurbanguli Berdimuhamedov; AP photo
 

Godine 2016. odobrena je izmena Ustava kojom Berdimuhamedov može da vlada doživotno.

Navodno su stotine političkih protivnika "nestale". Za mnoge od njih se veruje da se nalaze u zatvoru Ovadandepe, koji je poznat po mučenjima i nehumanim uslovima.

Bio je zapažen slučaj nekadašnjeg bezbednosnog zvaničnika Begmurada Otuzova, koji je utamničen 2002. godine. Njegova porodica nije znala ništa o njemu 15 godina, dok im nisu isporučili njegov leš koji je tada težio svega 45 kilograma.

Studenti koji studiraju u inostranstvu pomno se prate.

Kada je reč o ekonomiji, Berdimuhamedov je pokrenuo nekoliko pozamašnih projekata. Primera radi, podignut je spomenik visok 21 metar koji je u sebi sadržao 24-karatno zlato. Usred pandemije 2020. godine, podigao je i pomenuti zlatni spomenik psu, zaštitnom znaku zemlje.

Uprkos malom broju stanovnika i ogromnim prirodnim rezervama gasa, turkmenistanska ekonomija je slaba i potpuno je kontrolišu predsednik i njegov uzak krug ljudi.

Smatra se da od 2015. godine, zbog pada cena gasa i loše žetve, Turkmenistan prolazi kroz najtežu ekonomsku krizu od sticanja nezavisnosti.

Profimedia
 

Istraživači na Institutu Kato procenili su da je u junu 2018. godine inflacija bila 294 odsto.

To je lidera navelo da prestane da građane snabdeva besplatnom električnom energijom, gasom i vodom. Cene hrane su vrtoglavo porasle, a aktivnosti na crnom tržištu su cvetale.

Osim toga, navodno do sada nisu zabeležili nijedan slučaj zaraze koronavirusom. 

Ruslan Mjatijev, izgnanik iz Turkmenistana i urednik holandske nezavisne novinske organizacije "Turkmen njuz", rekao je da je lično prikupio imena više od 60 ljudi za koje tvrdi da su umrli od kovida 19 u toj zemlji, uključujući nastavnike, umetnike i lekare.

Mjatijev je istakao da je kod svih smrtnih slučajeva koje je izdvojio u zdravstvenim kartonima i na rendgentskim snimcima otkriveno teško oštećenje pluća i da su oni lečeni kao i oboleli od koronavirusa u drugim zemljama.

- Umesto da prizna težinu situacije i da sarađuje sa međunarodnom zajednicom, Turkmenistan je odlučio da gurne glavu u pesak - rekao je Mjatijev.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike