Sablasni prizori u Almatiju: Svuda zapaljena vozila, ulice krvave, stanovnici očajni zbog nestašice hrane (FOTO)

09.01.2022

16:26

0

Prodavnice i banke su opljačkane ili uništene, a najveći deo štete nanesen je objektima oko glavnog gradskog trga, na koji su demonstranti došli na samom početku protesta

Sablasni prizori u Almatiju: Svuda zapaljena vozila, ulice krvave, stanovnici očajni zbog nestašice hrane (FOTO)
Tan2022-1-8_144242722_0 - Copyright Tanjug/Vladimir Tretyakov/NUR.KZ via AP

Nakon nasilnih protesta koji su se odigrali u Kazahstanu najveći grad ove države, Almati, deluje sablasno. Svuda se mogu videti spaljeni automobili i autobusi, uništene zgrade, a retko ko se usuđuje da izađe na ulicu.

Vojska i policija obezbedile su i blokirale ključne lokacije u gradu u kom su protesti protiv vlade bili najmasovniji. Vojnici koji čuvaju važne ustanove ne dozvoljavaju nikom da im priđe, a kada neko ipak pokuša, ispaljuju hice upozoranja u vazduh.

Prodavnice i banke su opljačkane ili uništene, a najveći deo štete nanesen je objektima oko glavnog gradskog trga, na koji su demonstranti došli na samom početku protesta. Napadnute su zgrade medija u blizini, a kancelarija gradonačelnika je zapaljena.

Posle nekoliko dana nemira, u petak nisu zabeležni znaci protesta, ali su se i tog dana čule pucnjave i eksplozija.

Stanovnici Almatija se suočavaju sa nestašicom hrane, a veliki supermaketi su zatvoreni. Prodavnice koje su otvorene uzimaju samo gotovinu, a mesto na kom može da se podigne novac skoro je nemoguće naći.

Kazahstan nikad nije imao proteste ovih razmera. Nemira je bilo i ranije, ali su oni uglavnom bili i ostali na lokalnom nivou. Nijednom se nije desilo da demonstranti idu toliko daleko da napadnu glavni aerodrom.

Trenutno deluje da se situacija smiruje i čini se da nadležni imaju kontrolu. 

Broj poginulih tokom nemira u Kazahstanu porastao je na 164, javlila je danas televizija Habar 24 pozivajući se na podatke Ministarstva zdravlja, dok je povređeno čak 2.265 osoba, od toga najveći broj je u Almatiju - 1.100 ljudi.

Trenutno se u bolnicama širom Kazahstana nalazi 719 ljudi, od kojih je čak 83 u teškom stanju, a među poginulima su i tri maloletne osobe.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike