Upoznajte direktora Fajzera: Ko je Albert Burla

14.11.2020

18:56 >> 19:07

0

Burla se sa suprugom odselio iz Grčke kada je imao 34 godine i bio je u potrazi za boljim životom

Upoznajte direktora Fajzera: Ko je Albert Burla
Copyright Albert Burla/Foto: Profimedia

Albert Burla je Grk, tačnije Solunac, a gotovo ceo svet želi da zna sve o njemu jer se kod njega nalazi “ključ” za spas od pandemije koronavirusa. Burla je direktor farmaceutske kompanije Fajzer , rođen je 1961. godine, a potomak je duge loze sefardskih Jevreja koji žive u Solunu a koji su bili poznati po tome što su pravili i prodavali dragulje.

Porodica Burla stigla je u Solun iz Španije pre oko šest vekova. Kao draguljari, stvarali su i prodavali dijamante, nakit i satove širom Balkana, a u gradu su izgradili dve važne zgrade, od kojih je jedna Marokanski dvorac.

Burla se sa suprugom odselio iz Grčke kada je imao 34 godine u potrazi za boljim životom. Po završetku srednje škole, Burla je nastavio da studira na Univerzitetu Aristotel u Solunu. Završio je doktorat iz veterinarske medicine i jedno vreme radio kao veterinar. Fajzeru se pridružio 1993. godine, prvo služeći kao doktor veterinarske medicine i tehnički direktor odeljenja za zdravlje životinja u Grčkoj.

Profimedia

Albert je ovog proleća sve svoje napore posvetio razvoju Fajzerove vakcine protiv koronavirusa. Američka kompanija je u partnerstvu sa nemačkim Bajontekom razvila vakcinu koja se ispostavila kao 90 odsto efikasna.

Pričitajte još:

Uprkos tome što već godinama živi u Njujorku, Burla kaže da nikada nije zaboravio svoju zemlju i da ga vrlo interesuju dešavanja u Grčkoj gde ima kuću. Kaže i da je sve na njemu “grčko” i da se trudi da svoju ljubav prema domovini prenese i na svoju decu.

U rodnom Solunu, koji Burla naziva “epicentrom svog života”, porodici i prijateljima je poznat kao “Akis”. Njegova sestra i rodbina i dalje žive u Solunu i Burla je stalno u kontaktu sa njima.

Profimedia

Kada mu je Aristotelov univerzitet u Solunu dodelio nagradu za doprinos medicini, profesor medicine Dimitris Kuvelas rekao je da nagrada ne ide samo “doktoru Albertu Burli” već i “Akisu”.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike