Muškarac se zapalio kad je policija upotrebila omamljivač: Polio se zapaljivim sredstvom, svi se razbežali kad je planuo (VIDEO)

08.01.2022

11:48

0

Mediji su za sve okrivili neadekvatno postupanje organa reda, a čovek je umro u bolnici skoro dva meseca posle incidenta

Muškarac se zapalio kad je policija upotrebila omamljivač: Polio se zapaljivim sredstvom, svi se razbežali kad je planuo (VIDEO)
jason-jones10 - Copyright New York State Attorney General

Kancelarija državnog tužioca Njujorka objavila je snimak čoveka koji se zapalio nakon što je policija na njemu upotrebila elektrošoker. Video je objavljen u okviru istrage o njegovoj smrti koja je usledila skoro dva meseca nakon incidenta.

Na snimku nadzorne kamere od 30. oktobra, objavljenom u petak, 7. januara, 29-godišnji Džejson Džouns može se videti kako se ponaša agresivno u policijskoj stanici u Ketskilu u Njujorku. Nakon što je mirno gledao u dva policajca, iznenada se okrenuo i skinuo odeću, bacio čizmu na sto i počeo da viče na njih.

Džouns se nakon toga mogao videti kako pokriva glavu i torzo zapaljivim sredstvom za dezinfekciju ruku i kako se približava policajcima, što je navelo jednog od njih da upotrebi elektrošoker.

Džouns se odmah zapalio verovatno zato što je zapaljivo sredstvo za dezinfekciju reagovalo na šok-pištolj. Dok se on borio sa plamenom mlateći rukama okolo i trčeći po prostoriji, policajci su se povukli u drugu prostoriju.

U snimku se vidi kako on trči po hodniku i valja se po podu dok su mu grudi, leđa i glava u plamenu.

Džounsova glava je nastavila da gori još nekoliko sekundi, a onda je policajac koji je upotrebio omamljivač istrčao iz sobe i pokušao da mu pomogne, dok je on pokušavao da ga zgrabi. Na momenat deluje kao da policajac pokušava da stavi Džounsu ruke iza leđa dok on i dalje gori i vrišti.

Iako je zadobio ozbiljne opekotine, Džouns je nastavio da šeta po sobi skoro 20 minuta pre nego što su ga medicinski zvaničnici odneli na bolničkim nosilima na lečenje.

Prema kancelariji državnog tužioca, Džouns je preminuo u bolnici 15. decembra - skoro dva meseca nakon incidenta. Uzrok njegove smrti još nije otkriven.

Državni tužilac Njujorka Leticija Džejms objavila je snimak u petak „kako bi povećala transparentnost i ojačala poverenje javnosti u ova pitanja“, iako je insistirala da objavljivanje „nije izraz bilo kakvog mišljenja o krivici ili nevinosti bilo koje strane”.

Neadekvatno postupanje policajaca?

Tamošnje novine izvestile su da je Džouns, bivši vrhunski sportista srednje škole u ​​Ketskilu, bio u obližnjem baru gde je policija reagovala na prijavljene incidente. On je navodno nakon toga otišao do stanice i tamo se suočio sa policajcima.

New York State Attorney General
 

Policija je u početku tretirala Džounsa kao emocionalno poremećenu osobu, pre nego što je krenula na njega i upotrebila šok-pištolj, u očiglednom pokušaju da ga uhapsi, navodi se u članku.

- Džejson je bio nenaoružan, u policijskoj stanici, i nije nikome pretio kada je policija upotrebila omamljivač sa 50.000 volti električne struje i on se zapalio. Umesto da mu pomognu, policajci su istrčali iz sobe, zatvorili vrata i pustili ga da gori - rekao je za novine Kevin Lujbrand, advokat Džonsove porodice.

Ekspert za sprovođenje zakona koji obučava policiju o upotrebi sile navodno je rekao da je policajcima rečeno da nikada ne koriste šok-pištolj na osobi koja je bila izložena zapaljivim tečnostima. On je za novine rekao da su policajci morali odmah da pokušaju da pomognu Džonsu nakon što se zapalio.

- Kada je pretnja zaustavljena, ne kažete samo: "Pustiću tu osobu da gori" - rekao je neimenovani izvor.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike