Zabrinjavajuća saznanja: Novi soj u Francuskoj ima više mutacija od omikrona

05.01.2022

22:21

0

Ne zna se ni da li je nastao u Kamerunu, ali stručnjaci smatraju kako je to lako moguće, zbog činjenice da je tamo vakcinisano samo negde oko 2,4 odsto populacij

Zabrinjavajuća saznanja: Novi soj u Francuskoj ima više mutacija od omikrona
Tan2021-11-26_94911726_0 - Copyright Hendrik Schmidt/dpa via AP

Novi soj korona virusa B.1.640.2, dokazan je početkom decembra kod jedne osobe koja je došla iz Kameruna, a kako je saopšteno iz bolnice u Marseju, tim sojem na području juga Francuske zaraženo je 12 osoba.

O ovom soju se gotovo ništa ne zna, osim da ima 46 mutacija, što je više od omikrona, kod koga postoje 37 promena genetskog materijala izvornog virusa, a takođe se može utvrditi da je to "kruna" već poznatih mutacija N501Y kakva je utvrđena u soju Alfa i mutacije E484K, piše Dojče vele (DW).

Za te promene je poznato da se tako virus snažnije povezuje s ljudskim ćelijama, što znači i da se lakše i brže širi, ali zbog malog broja slučajeva, ne zna se baš ništa o najvažnijem: koliko je taj novi soj zarazan i koliko je opasan.

Ne zna se ni da li je nastao u Kamerunu, ali stručnjaci smatraju kako je to lako moguće, zbog činjenice da je tamo vakcinisano samo negde oko 2,4 odsto populacije, što znači da virus ima "široko polje" gde može da se širi, a tako i mutira.

Nova saznanja su se stekla i analizom soja omikrona, iako postoje i smrtni slučajevi od ovog soja, stručnjaci širom sveta su utvrdili kako taj soj virusa pre svega ostaje u gornjim delovima disajnih puteva: nosu, grlu i dušniku, navodi DW.

Na univerzitetu u Hongkongu su utvrdili kako se omikron širi do 70 puta brže od delte kad je reč o bronhijama, ali i do deset puta slabije u samim plućima, što bi značilo i da je ređe potrebna intenzivna bolnička nega, ali s obzirom na veliki broj novozaraženih, to je ipak opterećenje za zdravstveni sistem.

Virolozi još od početka ove pandemije upozoravaju kako je moguće da bude na hiljade sojeva virusa,a postoji i mogućnost "ukrštanja" s drugim virusima: u Izraelu se jedna 31-godišnja trudnica koja nije bila vakcinisana zarazila i virusom korone i virusom "običnog" gripa, preneo je Times of Israel.

Zaražena trudnica na sreću nije teže obolela, ali lekari su veoma oprezni s prognozama o tome kako bi ta kombinacija mogla da utiče za naše zdravlje, dok kad je reč o sojevima korone, stručnjaci tvrde da su vakcinisani i oni koji su preboleli kovid 19 spremniji i za nove mutacije.

Učinak vakcina je nešto niži, ali stvoreni zaštitni mehanizmi u našem telu deluju u 70 do 80 odsto slučajeva,a kada je reč o takozvanim T-ćelijama, naučna zajednica tvrdi da one "prepoznaju" i omikron gotovo pođednako dobro kao i izvorni soj iz Vuhana, navodi Dojče vele. Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike