Naučnik koji je radio na vakcinama: Ne možemo planetu vakcinisati svakih 6 meseci

04.01.2022

19:44

0

Nije održivo ni isplativo, smatra Polard

Naučnik koji je radio na vakcinama: Ne možemo planetu vakcinisati svakih 6 meseci
vakcine - Copyright AP Photo/Rafiq Maqbool, File

Vodeći stručnjak koji je pomogao u razvitku Astrazenekine vakcine protiv koronavirusa, profesor Endru Polard, rekao je da davanje buster doza više puta godišnje nije izvodljivo.

- Ne možemo da vakcinišemo planetu svakih četiri do šest meseci. Nije održivo ni pristupačno - rekao je za Dejli telegraf.

Polard je naglasio potrebu da se u budućnosti zaštite ranjive grupe, umesto da se novim dozama vakcinišu svi stariji od 12 godina. 

Potrebno je više podataka kako bi se utvrdilo hoće li, kada i koliko često onima koji su ranjivi trebati dodatne doze, rekao je. 

Polard smatra da su potrebni dodatni dokazi pre nego što se građanima Velike Britanije ponudi četvrta doza. U Velikoj Britaniji u toku je vakcinacija trećom dozom, koju mogu da prime zdrave osobe starije od 18 godina i rizične osobe starije od 16 godina.

Polard je upozorio i na neravnomernu dostupnost vakcina širom sveta.

- Jednostavno, iz globalne perspektive nije održivo ili isplativo davati novu dozu svakome na planeti svakih šest meseci. I zapamtite da je do sada manje od 10 odsto ljudi u siromašnim zemljama vakcinisano prvom dozom, tako da cela ideja o redovnim dozama na globalnom nivou jednostavno nije razumna - rekao je.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: CNN

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike