Nemačka počinje sa eksploatacijom litijuma u dolini Rajne

04.01.2022

15:42

0

Zbog svog velikog značaja litijum se u naučnim krugovima naziva i “belo zlato”

Nemačka počinje sa eksploatacijom litijuma u dolini Rajne
reka-rajna - Copyright Profimedia

Kompanija “Vulcan Energy Resource” koja se bavi iskopavanjem litijuma dobila je pet novih dozvola za istraživanje geotermalne energije i litijuma u Nemačkoj.

Dozvole koje je dobio “Vulcan” pokrivaju 325 kilometara kvadratnih u predelu doline reke Rajne, čime je prostor za čiju upotrebu ova kompanija ima dozvolu povećan na preko 1.000 kvadratnih kilometara, navodi Rojters.

“Vulcan Energy Resource” snabdeva proizvođače kao što su Folksvagen, Reno i Stelantis.

Ova nemačko-australijska kompanija želi da započne komercijalnu proizvodnju litijuma do 2024. godine oslanjajući se na rast potražnje za ovim materijalom koji se koristi u baterijama za električne automobile - prenose Gradske info.

Zbog svog velikog značaja litijum se u naučnim krugovima naziva i “belo zlato”.

- Naša misija je da izgradimo vrednost za akcionare i da imamo dekarbonizujući efekat na lanac snabdevanja litijumom za baterije električnih automobila, i proizvodnju energije u Evropi - rekao je Horst Krojter, menadžer kompanije “Vulcan Energy Resource”.

Jedan od ciljeva ove kompanije je da potpuno ekološki bezbedno komercijalno proizvode litijum, bez štetnih gasova i otpada, navodi se na njihovom sajtu.

Geotermalni litijum iz doline reke Rajne, blizu granice Francuske i Nemačke, privukao je interesovanje i ostalih kompanija, među kojima su i Mercedes, kao i Be-Em-Ve.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Gradske info

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike