Koga EU pravi budalama? Otvaraju fabrike litijuma, a kod nas podržavaju proteste!

16.12.2021

12:05

0

Autor: 24sedam

Suverenistička politika koju Srbija vodi poslednjih godina mnogo smeta nekima koji bi vrlo rado vratili vreme kada su oni odlučivali o svemu u našoj zemlji

Koga EU pravi budalama? Otvaraju fabrike litijuma, a kod nas podržavaju proteste!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Taman kada se situacija oko rudnika litijuma u Srbiji smirila, iz Evropske unije nam dolazi vest da će portugalska energetska kompanija "Galp" i švedski proizvođač baterija za električna vozila "Nortvolt" izgraditi najveću fabriku za preradu litijuma u Evropi.

Vrednost te investicije procenjuje se na oko 700 miliona evra (789,6 miliona dolara), a pokreće se jer na tržištu raste potražnja za litijum-jonskim baterijama za pogon električnih vozila.

Zajedničko preduzeće ''Aurora'' (u vlasništvu 50/50) upravljaće fabrikom koja će imati početni godišnji kapacitet proizvodnje do 35.000 tona litijom-hidroksida, ključnog materijala za proizvođače litijum-jonskih baterija, saopštila je švedska kompanija u utorak.

"Nortvolt", čiji je najveći akcionar "Folksvagen", rekao je da će fabrika, koja se nalazi u Portugalu, biti najveća u Evropi i da će početi sa komercijalnim radom 2026. godine. Prema procenama,  ovom investicijom biće otvoreno čak 1.500 radnih mesta.

Međutim, za nas je mnogo bitnija informacija da je Evropska unija, zajedno sa mnogim drugim akterima sa Zapada, podržala proteste protiv rudnika litijuma u Srbiji (pod plaštom brige za prirodu), dok istovremeno koristi priliku da isti takav rudnik otvori na teritoriji jedne svoje članica.

Treba li biti naivan i poverovati da je Briselu više stalo do prirode u Srbiji nego one na svojoj teritoriji? Ili se iza svega krije nešto sasvim drugo?

Podsetimo, plan je bio da se projekat „Jadar“, za vađenje jadarita (litijuma) kod Loznice, sprovede na održiv način, uz poštovanje svih mera zaštite životne sredine, što bi kao rezultat imalo ogromnu ekonomsku korist za Srbiju. Međutim, ubrzo su pokrenuti protesti (koje je, iz neznanja, podržao i određeni broj građana, uplašen za ekologiju) koje je predvodilo nekoliko nevladinih organizacija, a podržala opozicijia.

Potom je otkriveno da praktično sve NVO koje su bile uključene u proteste primaju donacije od raznih fondova sa Zapada, a između ostalog i EU. Naravno, o kontaktima opozicije sa Zapadom ne treba trošiti previše reči jer je sada već svima jasno u čije ambasade opozicionari idu po svoje mišljenje.

Foto: 24sedam / Goran Sivački
 

Ipak, ono što je najvažnije jeste to da polako izlazi na videlo da je EU, dok je podržavala proteste u Srbiji zbog litijuma, istovremeno radila na tome da preuzme iste poslove i profit. Tako je u Srbiji ugušena investicija koja je značajno mogla da se odrazi na budžet naše zemlje, a u isto vreme pokušana je i destabilizacija zemlje, koja, na sreću, nije dala rezultata.

Ovaj primer je, još jednom, pokazao da u međunarodnoj politici i ekonomiji ne postoje prijateljstva nego samo borba za sopstvene interese. Suverenistička politika koju Srbija vodi poslednjih godina mnogo smeta nekima koji bi vrlo rado vratili vreme kada su oni odlučivali o svemu u našoj zemlji.

Na njihovu žalost, prilike u svetu, pa i u našoj zemlji, nisu kao pre deset godina. Pretnje i ukori iz Brisela odavno ne daju rezultate, tako da im sada ostaje da organizuju podmukle akcije manipulacije, koje u Srbiji sprovode njihovi igrači. Srećom, njihov uticaj je svakim danom sve manji i manji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike