Ništa neće da ostave Azerima: Posle paljenja kuća Jermeni nose i kosti iz grobova (FOTO, VIDEO)

15.11.2020

10:53 >> 10:57

0

Deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana nakon mirovnog sporazuma potpisanog 10.novembra

Ništa neće da ostave Azerima: Posle paljenja kuća Jermeni nose i kosti iz grobova  (FOTO, VIDEO)
Copyright Tanjug/AP Photo/Dmitry Lovetsky)

Jermeni iz Karvačara u Nagorno Karabahu sa sobom uzimaju i kosti iz grobova svojih rođaka, jer će teritorija biti predata Azerbejdžanu najverovatnije danas, prema sporazumu.

Oni su pre nekoliko dana, nako objave o predaji delova te oblasti Azerbejdžanu, palili i svoje kuće.

TV voditeljka Olga Skabejeva objavila je na svom telegram kanalu snimak na kojem se vidi zapaljena kuća. Ona je napisala da ljudi spaljuju svoju imovinu kako je ne bi predali Azerbejdžanu.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjijan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. 

Deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, dve strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Nagorno-Karabah sa Jermenijom.

Takođe je predviđeno otvaranje koridora između Azerbejdžana i Autonomne Republike Nahičevan u Jermeniji.

Prema sporazumu Azerbejdžan će povratiti veliki deo teritorije koji je bio pod jermenskom kontrolom od početka 1990. godine. Azerbejdžan od sutra treba da preuzme kontrolu nad tom teritorijom.

-Danas je poslednji dan, sutra će azerbejdžanski vojnici biti tu – rekao je jedan vojnik u selu Šarektar, u oblasti Kalbadžar koja treba da bude prepuštena Bakuu. Samo u tom selu, koji označava granicu sa susednom oblašću Martakert koja treba da ostane pod jermenskom kontrolom, najamnje šest kuća jutros je gorelo.

-To je moja kuća, ne mogu je ostaviti Turcima –  rekao je vlasnik jedne od kuća bacajući zapaljene daske i krpe natopljene benzinom unutra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike