Toplotni udar na Božić: Na Aljasci zabeležena rekordno visoka temperatura, naučnici izneli crne prognoze

29.12.2021

13:05

0

Oblast Ferbanksa pogodila je najžešća kišna oluja sa prosečnim količinama kišnih padavina nezabeleženim još od 1937

Toplotni udar na Božić: Na Aljasci zabeležena rekordno visoka temperatura, naučnici izneli crne prognoze
Tan2021-12-24_235641941_1 - Copyright Tanjug/Cpl. Brendan Mullin/U.S. Marine Corps via AP

Aljaska je prošlog vikenda zabeležila rekordan porast dnevne temperature, a u zajednici Kodiak temperatura je dosegnula 19,4 stepena, što je najviša temperaturta vazduha ikada zabeležena u decembru na tom ostrvu, piše "The Guardian".

Na Aljasci, gde u ovo doba godine redovno zavlada veoma oštra zima sa izuzetno niskim temperaturama i snežnim padavinama, ovoga decembra padaju obilne, bujične kiše.

Naučnik Rik Toman iz Centra za procenu klime na Aljasci nazvao je ovaj porast apsurdnim. U ostalim delovima izmereno je 13,3, 16,6 i 18,3 stepena Celzijusa, što znači da je ovo bio najtopliji Božić na Aljasci do sada.

Toman kaže kako će Aljaska i dalje imati niske temperature, ali da će porasti temperatura/toplotni udari biti sve brojniji u budućnosti.

- Globalno zagrevanje ostavlja posledice, sve češće svedočimo visokim temperaturama koje su neobične za ovaj deo sveta i očekujemo da će nastaviti da rastu i u budućnosti - kaže on.

Oblast Ferbanksa pogodila je najžešća kišna oluja sa prosečnim količinama kišnih padavina nezabeleženim još od 1937, rekao je Toman.

Istraživanje koje je objavljeno prošlog meseca u časopisu "Nature Communications" predviđa da će već 2060. godine na Aljasci padati više kiše nego snega, kao i da klimatske promene već prave poteškoće za život ljudi i životinja u ovom delu sveta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike