Temperature na Grenlandu su čak 30 stepeni više nego što bi trebalo: Masovno topljenje leda znak za uzbunu

22.12.2021

18:17

0

Ipak, nisu oboreni apsolutni rekordi

Temperature na Grenlandu su čak 30 stepeni više nego što bi trebalo: Masovno topljenje leda znak za uzbunu
Profimedia

Na Grenlandu su poslednjih dana zabeležene temperature 20 do čak 30 stepeni iznad prosečnih za ovo doba godine, pa su na pojedinim mestima bile i iznad nule..

U glavnom gradu Nuuku 20. decembra temperatura je iznosila 13 stepeni, a u ovo doba godine je prosečna temperatura -5,3 stepena.

U Kanaqu, na severu, bilo je 8,3 stepena iako je za ovo doba godine uobičajeno da bude 20 stepeni ispod nule.

- Jedan od razloga za povišene temperature je meteorološki fenomen 'fen', topli vetar koji prilično učestalo duva na Grenlandu - objašnjava Karolin Drost Jensen iz Danskog meteorološkog instituta.

- Malo je neuobičajeno da duva na tako velikom području i simultano u dugom razdoblju jer je prisutan na većini zapadne obale i na delu istočne obale - rekla je.

 

 

Međutim, nije ovo presedan jer nisu potučeni apsolutni rekordi niti rekordi u poslednjih trideset godina za decembar.

Na Arktiku je zagrevanje tri puta brže nego na drugim mestima na svetu.

- Planetarno globalno zagrevanje podrazumeva povišene temperature kakve sada beležimo na Grenlandu i one su uopšteno više nego u prošlosti - navela je Drost Jensen.

Masovno topljenje leda

Tokom leta, toplotni talas s temperaturama koje su bile preko deset stepeni više od uobičajenih za sezonu, izazvao je na Grenlandu epizodu masovnog topljenja ledenog pokrivača.

Tada su svakog dana zabeleženi gubici 8 milijardi tona leda, što je dvostruko više od prosečnog ritma za letnje razdoblje.

14. avgusta na vrhu najviše tačke na Grenlandu (3.216 metara) je pala kiša, a tako nešto se nikada ranije nije dogodilo.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti