Rusija pošteno udarila Gugl i Metu po džepu: Moskovski sud odredio visoke kazne za tehnološke gigante

25.12.2021

10:42

0

Služba za odnose sa javnošću moskovskog suda navela je da su kalifornijski divovi proglašeni krivima za "recidivizam"

Rusija pošteno udarila Gugl i Metu po džepu: Moskovski sud odredio visoke kazne za tehnološke gigante
profimedia-0561480735 - Copyright Profimedia

Ruski sud je u petak odlučio da kazni Gugl i Metu rekordnim novčanim kaznama od 87 odnosno 23 miliona evra zbog neuklanjanja "zabranjenih" sadržaja, što je znak da se sve veći pritisak vrši na digitalne divove u toj zemlji.

Ruske vlasti u poslednjih nekoliko godina neprekidno pokušavaju da pojačaju kontrolu nad internetom i redovno kažnjavaju velike digitalne kompanije, posebno strane, koje optužuju da nisu izbrisale sadržaje koji su ocenjeni kao opasni za maloletnike ili kao podrška opoziciji.

Kazne od 87 miliona evra i 23,8 miliona evra, određene Guglu i Meti (matičnoj kompaniji Fejsbuka), najviše su do sada. 

Služba za odnose sa javnošću moskovskog suda navela je da su kalifornijski divovi proglašeni krivima za "recidivizam". Prvi put im je određena novčana kazna obračunata na osnovu njihovih primanja u Rusiji.

Profimedia
 

Ruski državni regulator za komunikacije Roskomnadzor naveo je u saoštenju da su zabranjeni sadržaji "raspirivali versku mržnju, sadržali nepouzdane ili opasne informacije za maloletnike ili su promovisali terorističke ili ekstremističke organizacije".  

Prema Roskomnadzoru, društvene mreže Fejsbuk i Instagram (u vlasništvu Mete) još uvek nude više od 2.000 zabranjenih sadržaja u Rusiji. Na Guglu ih ima više od 2.600.

- Proučićemo sudske dokumente i onda odlučiti o merama - saopšteno je sredinom dana iz Guglove službe za odnose sa javnošću, prenosi agencija Frans pres. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike