Glad u Severnoj Koreji: Počeli da koriste pirinač iz vojnih rezervi

03.08.2021

16:24

0

Autor: N.P.

Izvor: Tanjug

Ekonomija zemlje je već duže vreme ugrožena zbog pandemije koronavirusa

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Severna Koreja oslobađa hitne vojne rezerve pirinča, jer se nestašica hrane pogoršava pošto toplotni talas i suša dodatno otežavaju snabdevanje u zemlji.

Ekonomija zemlje već duže vreme je ugrožena zbog pandemije kovida 19, a iako nisu prijavljeni epidemija gladi i društveni neredi, analitičari očekuju dalje pogoršanje stanja sa hranom u Severnoj Koreji do jesenje žetve.

Pročitajte još

Nacionalna obaveštajna agencija Južne Koreje (NIS) saopštila je na sastanku parlamentarnih odbora iza zatvorenih vrata da Pjongjang distribuira pirinač rezervisan za ratnu upotrebu stanovništvu koje je ostalo bez hrane, radnicima i seoskim zajednicama.

Kako kažu južnokorejski poslanici, NIS je naveo da su toplotni talas i suša uništili pirinač, kukuruz i druge useve i prouzrokovali pomor stoke u Severnoj Koreji, a ovoj zemlji je u proseku potrebno oko 5,5 miliona tona hrane za potrebe svojih 26 miliona ljudi, ali joj trenutno nedostaje oko milion tona.

Cena pirinča, najvažnijeg useva u Severnoj Koreji, udvostručila se od početka ove godine, a nakon kratke stabilizacije, u julu je došlo do novog rasta, dok vlasti pokušavaju da kontrolišu cenu žitarica na koje je stanovništvo najosetljivije.

Severna Koreja je imala slične nestašice hrane proteklih godina pre pandemije, ali su tada njene potrebe zadovoljene švercom pirinča i drugih žitarica preko propusne granice zemlje s Kinom.

Pročitajte još

Stalna zatvaranja granica na severu zbog pandemije učinila su u poslednje vreme izuzetno teškim takva krijumčarenja što je pogoršalo ovogodišnju nestašicu hrane.

Severnokorejski lider Kim Džong-un priznao je nedavno da se njegova zemlja suočava sa „najgorom krizom“ zbog pandemije i drugih poteškoća, pa čak i moguće nestašice hrane.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti