Nikako ne možete da se opustite nakon posla: Isprobajte ove četiri metode

17.09.2021

18:20 >> 18:39

0

Konstantno razmišljanje o poslu i radnim zadacima dovodi do napetosti i stresa

Nikako ne možete da se opustite nakon posla: Isprobajte ove četiri metode
Copyright Profimedia

Bez obzira da li odlaze svakodnevno na posao ili rade u udobnosti svog doma, mnogi se često žale kako se ni nakon uspešno obavljenih poslovnih zadataka ne mogu u potpunosti opustiti i neprestano osećaju stres i napetost.

Ako ste i vi među onima koji i nakon što završe s poslom osećaju napetost, razdražljivi su ili se pak nikako ne možete isključiti, možda bi trebalo da razmislite o primeni četiri efikasne metode.

Pročitajte još

Godišnji su odmori za mnoge već davna prošlost, a jesen je tu sa svim svojim obvezama koje nosi.

Osim toga, briga o samom sebi, posebno kad je u pitanju mentalno zdravlje, nikad nije bila važnija. Vreme u kom trenutno živimo je izuzetno stresno, čemu je doprinela i globalna pandemija koronavirusa kojoj se ne nazire kraj.

Pixabay

S obzirom na sve to, uz pomoć ove četiri ideje lakše ćete se rešiti stresa bar nakon posla:

1. Određena hrana pomaže protiv stresa

Vaša hrana ima veliki uticaj na nivo stresa, budući da su studije pokazale kako  biljna prehrana pomaže smanjenju stresa. Naime, hrana životinjskog porekla proizvodi mnogo kiseline, koja opterećuje bubrege i jetru kao i ceo organizam. Osim toga, postoje i određene namirnice koje nam pomažu pri opuštanju.

Unsplash/Sam Moqadam

Recimo banane, zobene pahuljice i kakao sadrže triptofan, aminokiselinu iz koje naš orgaizam proizvodi hormon sreće – serotonin. Takođe, salata sa orašastim plodovima za večeru je em ukusna, em opuštajuća jer orašasti plodovi imaju visok sadržaj vitamina B, koji pozitivno utiče na nervni sistem. Magnezijum i kalijum, koji isto pomažu u opuštanju od stresa, nalaze se u povrću i salatama.

2. Pokušajte da rano odete na počinak

Da, postoji jedan začarani krug – nakon dana prepunog obveza, često je teško zaspati uveče. Našem telu je hitno potreban ovaj odmor za regeneraciju: faza dubokog sna za fizički oporavak, a REM faza sna bitna je za opuštanje nerava i smanjenje svakodnevnog stresa.

Pexels

Prvi sati sna posebno su važni. Ako su pojedine faze prekratke, to će odmah uticati na oslobađanje hormona stresa kortizola sledećeg jutra. Stoga, čak i ako vam je teško, a u glavi vam i dalje bruji – pokušajte da zaspate što je pre moguće.

Vaša rutina pre spavanja je vrlo bitna – npr. pranje zuba i uklanjanje šminke je signal vašem telu da će uskoro doći vreme za spavanje. Odložite telefon sa strane, tada će se melatonin osloboditi, i umesto toga radije uzmite knjigu.

3. Vežbe za opuštanje

Svakodnevni pokreti – dugo sedenje ili stajanje – stvaraju napetost u telu. A kad smo napeti naše moždano stablo signalizira mišićima da zauzmu blago savijeno zaštitno držanje. Ako želite da se rešite stresa, morate redovno da se oslobađate ove napetosti.

Unspash/Bruce Mars

Ciljane vežbe mogu pomoći u opuštanju i rešavanju stresa, poput joge ili meditacije.

4. Provedite vreme na otvorenom

Da biste dugoročno držali stres pod kontrolom, možete da pokušate  tzv. “pravila 20-5-3”. To je u osnovi raspored boravka na otvorenom koji svako može za sebe da osmisli.

Pravilo se temelji na rezultatima ekoterapije, koja kaže da aktivnosti na otvorenom (uključujući samo hodanje) mogu da ublaže blagu do umerenu depresiju i oslobode vas stresnih situacija. Prva tačka ove “stress free” piramide odnosi se na 20 minuta i toliko bi trebalo da provedete vremena napolju, u prirodi.

Pexels/ Nina Uhlíková

Druga tačka odnosi se na pet sati. Ovo je minimalno vreme koje bi trebalo da provedete u prirodi svaki mesec: bilo u šumi, parku ili na vašoj omiljenoj pešačkoj stazi.

Vrh piramide odnosi se na tri dana. Ovo je vreme koje treba da provedete potpuno “isključeni” u prirodnom okruženju svake godine, što bi značilo negde gde signal nije tako dobar i nema poslovnih poziva ili imejlova.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike