Zašto roditelji u skandinavskim zemljama ostavljaju decu da spavaju na hladnoći? Imaju četiri razloga - da li biste ih poslušali? (ANKETA)

17.12.2022

05:41

0

Autor: Z. A.

Neke stvari od Skandnavaca treba prepisati, a ovo uopšte nije nelogično

Zašto roditelji u skandinavskim zemljama ostavljaju decu da spavaju na hladnoći? Imaju četiri razloga - da li biste ih poslušali? (ANKETA)
Copyright Pexels

U skandinavskim zemljama je uobičajeno videti malu decu koja i usred zime spavaju na otvorenom. Iako nema mnogo studija o blagodatima i opasnostima ove prakse, roditelji čije bebe često spavaju na otvorenom tvrde da su primetili pozitivne rezultate.

Spavanje na otvorenom može šokirati većinu ljudi, posebno kad je reč o niskim temperaturama, a neki će otići toliko daleko, pa ovu neuobičajenu praksu nazvati i zlostavljanjem deteta, ali često zaboravljamo da drugačije tradicije širom sveta nisu nužno loše zato što su nama nepoznanica.

Printscreen: TikTok/ annieineventyrla
 

Iako se prizor bebe izložene hladnom vazduhu može činiti alarmantnim, skandinavski roditelji tvrde da ovakva praksa ima mnogo prednosti.

Nedavno smo pisali o danskom trendu da bebe spavaju u kolicima ispred kafića na minusu.


Evo kojih:

1. Bebi je i dalje toplo

Roditelji napominju da im je, iako je spoljna temperatura možda niska, prioritet osigurati da dete bude utoplljeno. To se može postići tako da se dete slojevito odeva i uvek prekriva prekrivačem.

Pexels
 

2. Jači imunitet

Na osnovu zapažanja, roditelji, vrtići i škole u nordijskim zemljama tvrde da kada deca spavaju na otvorenom, manja je verovatnoća da će oboleti od zimskih bolesti, poput prehlada, gripa i raznih upala kao što su upala grla ili uha. U poređenju sa spavanjem u zatvorenom, primećeno je da dremanje na otvorenom podstiče bolji san, jača imunološki sistem i umiruje bebe. Roditelji su takođe primetili da su njihova deca koja su dremala na otvorenom bila aktivnija i da su imala bolji apetit.

Pexels
Beba spava

3. Spavaju duže

Prema istraživanju sprovedenom u Finskoj, roditelji su otkrili da su njihova deca duže dremala napolju u poređenju s dremanjem u zatvorenom. Dremanje na otvorenom trajalo je gotovo tri sata, dok je dremanje u zatvorenom trajalo samo sat-dva.

Pexels
Beba spava

4. Vrtići i škole podržavaju ovu praksu

U zemljama poput Finske, Švedske i Danske, a nedavno i u još nekim zemljama u Evropi, poput Velike Britanije, vrtići podstiču decu da provode vreme na otvorenom za igru, jelo, ali i spavanje. Studije pokazuju da deca koja spavaju na otvorenom ređe obolevaju i preskaču školu jer su bakterije i virusi skloniji širenju u zatvorenom.

Postoji izreka koja kaže: „Malo svežeg zraka nikad nikome ne naškodi“, što je jedna obična, prirodna istina, baš ka što na severu imaju običaj da kažu: „Ne postoji loše vreme, postoji samo loša odeća.“

Pexels
Beba spava

Bonus video:
 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike