Mame znaju najbolje: Dan arhineprijatelja - svekrva (sve krvi se napila) i tašti (taština)

28.10.2020

15:16 >> 15:15

0

Možete da promenite igru

Mame znaju najbolje: Dan arhineprijatelja - svekrva (sve krvi se napila) i tašti (taština)
Copyright Pexels/ Andrea Piacquadio

Obeležen je Dan svekrva i tašta. On se slavi 27. oktobra još od 1934. godine, inicirao ga je urednik jednih lokalnih dnevnih novina u Teksasu, SAD, a još nije uspeo da promeni ništa u gotovo mitskom sukobu žena i muškaraca sa majkama njihovih partnera. Verovatno ste zaboravili da čestitate praznik majci svog partnera/partnerke jer vas se ne tiče, a ukoliko ste to učinili, onda spadate u one ljude koji menjaju igru jer ne pristaju na predrasude i stereotipe tako čvrsto ukorenjene u mnogim društvima.

Dan koji slavi ove tzv. rodbinske veze poseća da jednu stvar treba da imate na umu – da nije bilo njih, ne biste sreli ljubav svog života kojoj ste se posvetili i obećali za ceo život. Svekrva ili tašta, svodi se na jedno – ona je majka naših partnera.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Nauka potvrdila: Za zdravlje je važan vedar supružnik

Iako su mnoge kulture pokušale da pomire ove arhineprijatelje, animozitet između svekrva i snaja i tašta i zetova nema kraja, a ni granica.
Na pitanje zašto baš majke ne podnose izabranike svoje dece, mnogi psiholozi bi odgovorili da je posredi neki kompleks, dok bi ovaj problem sociolozi verovatno pokušali da objasne kao društveni epifenomen. U narodno objašnjenje ne valaj dirati – to je prosto tako.

Tako će svekrve najčešće kritikovati svoje snaje zbog lošeg održavanja domaćinstva, kulinarskog (ne)umeća i lenjosti. Nijednoj svekrvi se neće dopasti doterana snajka, ali će joj svakako zameriti ako se zapusti posle porođaja. Ručak će joj uvek biti nedovoljno slan, kolač ili nedopečen, a deca razmažena.

Kada je reč o taštama, ako je zetova košulja čista, onda sigurno ide u švaleraciju, a ako je nošena ili uflekana, dobiće epitete iz domaćeg životinjskog carstva. On je ili neradnik ili karijerista, nije dovoljno dobar, hrabar, lep, pažljiv za njenu jedinicu.

A sami nazivi govore u prilog tome. Etimologija naziva svekrva je prozirna – ona je „za sve kriva“, „sve krvi se napila“. Tašta je osoba čija je dominantna osobina taština, sujeta, pa ne može zet biti dovoljno dobar za biće koje je ona svojom sisom dojila.

Vi možete da promenite igru

Viševekovni sukob između snaja i svekrva, odnosno tašta i zetova nema leka, dokumentovale su i kinematografija i književnost. I dalje vlada verovanje da je najveći procenat razvoda i svađa uzrokovan ponašanjem tašta ili svekrva, 89 odsto zetova smatra da se tašta previše meša u njhov odnos sa suprugom, a više od 97 odsto svekrva veruje da bolje kuva od svojih snaja.
Statistika dalje kaže da najveći procenat svekrva želi da bude na distanci sa svojim snajama, a tek na drugom mestu slede želje za stvaranjem prijateljskog odnosa, dok najmanji postotak mašta da im odnos bude na relaciji majka–ćerka.

Pexels/ Andrea Piacquadio

ČITAJTE I: Oterajte jesenji bluz pomoću jednostavnih trikova

Osim ovih rodbinskih odnosa, na tapetu su i zaove, muževljeve sestre, od reči „zla“, ali ni jetrve, supruge dva brata, sa značenjem „trle jetru“… ali one nisu ni primaći mitskoj borbi dobra i zla sa  opasnim taštama i surovim svekrvama. Zato na scenu stupate vi, tako što ćete svoju svest da trgnete i bar probate da prepoznajte predrasude, to je prvi korak da se one razbiju. I četitajte danas jučerašnji prznik majci vašeg partnera.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike