Možda ćete morati da je se odreknete: Nutricionistkinja objašnjava da kafa može da izazove uznemirenost, a evo i kod koje grupe ljudi

10.06.2022

04:38

0

Autor: Z.A.S.

Između simptoma anksioznosti i simptoma previše unesenog kofeina postoji niz sličnosti

Možda ćete morati da je se odreknete: Nutricionistkinja objašnjava da kafa može da izazove uznemirenost, a evo i kod koje grupe ljudi
Pixabay - Copyright Pixabay

Kafa važi za jedan od omiljenih toplih napitaka i mnogi od nas ne mogu ni da zamisle da dan započnu bez nje. Međutim, za pojedince ona nikako nije dobra.

Naime, kod pojedinih ljudi, ona izaziva uzemirenost. Možda niste svesni, a zapravo baš vi spadate u ovu grupu. Ukoliko je tako, trebalo bi da razmislite o tome da je pijete restriktivno, ili čak u potpunosti da je sebi ukinete.

Pixabay
 

Kako će vaše telo reagovati na kofein, zavisi od brojnih faktora. Primera radi, na vas će uticati to koliko je pijete, kao i to koliko ste osetljivi, ali, verovali ili ne, čak i doba dana tokom kojeg je konzumirate.

Prirodni stimulans

- Kofein je prirodni stimulans i jedan od njegovih glavnih efekata je da blokira adenozinske receptore, izazivajući povećanje dopamina, noradrenalina i glutamata - kaže nutricionistkinja Lamorna Holingsvort.

Između simptoma anksioznosti i simptoma previše unetog kofeina u organizam postoji niz sličnosti.

Pixabay
 

- U kardiovaskularnom sistemu, ovo povećava krvni pritisak i broj otkucaja srca kod osobe. U centralnom nervnom sistemu, niže doze kofeina mogu da poboljšaju motoričku aktivnost i budnost, ali konzumiranje većih doza može da izazovu simptome anksioznosti - dodaje Holingsvort.

Prvi gutljaj

Kafa, maltene trenutno, počinje da utiče na vaše telo, a u roku od sat vremena, ti efekti dostižu vrhunac.

- Za neke od nas ideja o kafi posle večere je siguran način za nemirni noćni san. Ali za druge, dupli espreso je savršen način da završe večernji obrok. Zbog toga često osećamo da od kofeina "drhtimo", odmah nakon prvog gutljaja, i svesni smo toga da se ovako osećamo nekoliko sati nakon što smo ga popili - kaže Lamorna.

Profimedia
 

Dakle, možda vam se ovo neće dopasti, ali, ukoliko ispijanje kafe u vašem organizmu izaziva osećaj anksioznosti, najbolje je da prestanete da je pijete u potpunosti.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike