Tri efikasna trika uz pomoć kojih ćete se zauvek osloboditi grinja

09.07.2022

09:03

0

Autor: Z.A.S.

Obavezno ograničite broj igračaka u dečijoj sobi i birajte plišane igračke koje mogu da se peru

Tri efikasna trika uz pomoć kojih ćete se zauvek osloboditi grinja
Spavanje - Copyright Profimedia

Grinje se nalaze u apsolutno svakom domu i mogu da stvore velike zdravstvene probleme, pogotovo osobama koje pate od alergije i astme. One se hrane mrvim ćelijama naše kože, koja se nalazi svugde, a da biste smanjili broj ovih nemilih gostiju i efikasno ih otklonili, isprobajte ova tri trika koja koriste iskusne domaćice.

1. Perite posteljinu češće

Naši kreveti su pravi raj za grinje - topli su, vlažni i odličan su izvor hrane. Zato je od velike važnosti da često menjamo posteljinu i pravilno je čistimo.

Posteljinu menjajte, minimum, jednom nedeljno i čistite je u toploj vodi, kako biste uklonili alergene i ubili grinje.

One predmete, koji nisu podložni pranju, potrebno je, minimum 15 minuta nedeljno, staviti na visoku temperaturu u mašinu za sušenje veša.

Savet

Da biste pomogli u smanjenju alergena kod dece, izaberite plišane igračke koje se peru u toploj vodi i takođe ograničite broj plišanih igračaka u spavaćoj sobi. Ukoliko igračku nije moguće oprati, stavite je u plastičnu kesicu i zamrznite na 24 sata da biste ubili grinje.

Pexels
 

2. Uklonite tepih koji se prostite od zida do zida

Ovi tepisi su magnet za grinje. Njihova vlakna privlače i zadržavaju mrtve ćelije kože koji se u njemu talože, a tepihe je mnogo teže očistiti od tvrdih podova. Ukoliko je neko od vaših ukućana alergičan na grinje, uklonite što pre tepihe koji se prostiru od zida do zida i zamenite ih drvetom, pločicama, laminatom... da bi vam pod nogama bilo udobnije, uvek možete da stavite prostorke koje ćete lako oprati.

Profimedia
 

3. Dodajte zaštitne obloge na dušeke

Dodavanjem zaštitnih obloga na vaš dušek, jastuke i opruge, kontrolisaćete grinje na jedan od najlakših mogućih načina. U pitanju su navlake sa patent zatvaračem, otporne na prašinu, koje svaraju prepreku između vas i jastuka ili dušeka. Grinje, na ovaj način, neće moći da dođu do svojih zaliha hrane mrtvih ćelija kože, pa će na kraju i umreti.

Međutim, čak i ako imate ovu vrstu zaštite, obavezno čistite dušeke parom najmanje dva puta godišnje, kako biste ubili grinje.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike