Cake za pečenje mesa na žaru i najbolje marinade za prvomajski roštilj (RECEPTI)

30.04.2022

12:55

0

Najbolje meso sa roštilja je ono koje je odstojalo u marinatu, ali roštilj-majstor kaže da so može da isuši meso i da ovo sa uljem nikako ne radite

Cake za pečenje mesa na žaru i najbolje marinade za prvomajski roštilj (RECEPTI)
meso i krompir na roštilju - Copyright Pexels

Pretpostavljamo da će za Prvi maj biti lepo vreme i da ćete tog dana pobeći u prirodu. Donosimo vam najbolje recepte za pripremu vrhunskog roštilja.

Meso i povrće s roštilja uvek ima posebnu aromu i slatkoću. A kada uz aromu dima dodate i odličnu marinadu, dobijete roštilj prste da poližete. Meso je najbolje ako ga marinirate jedno veče pre roštiljanja i vredi svakog minuta čekanja.

A profesionalni majstori koji umetnost roštilja podižu na viši nivo savetuju da meso koje ćete peći obavezno marinirate.

Mešavina soli, ulja i drugih sastojaka može svako meso da učini ukusnijim samo ako se pravilno koristi!

– Kada se napravi pravilno, marinada dodaje sjajan ukus mesu i povrću. Marinada je odličan način da meso učinimo ukusnijim i mekšim, ali ako meso mariniramo nepravilno, napravićemo potpunu propast. Izgubićemo vreme, novac i sastojke – rekao je Rej Lemp, roštilj majstor primljen u američku Kuću slavnih roštilja.

Pexels
 

Lemp, koji je u javnosti poznat i kao “doktor za roštilj”, rekao je da su odnosi sastojaka, vreme i tehnika ključni faktori koji prave razliku između gnjecavog ili suvog komada mesa, punog ukusa ili njegovog potpunog odsustva.

Marinada je, u suštini, mešavina soli, kiseline i masnoće.

Svaka vrsta mesa zahteva drugi odnos ova tri sastojka. So će suvljim komadima mesa omogućiti da ostanu duže sočni, ali ako “omašite”, druge komade mesa ćete uništiti.

– Ova tečnost može da bude veoma jednostavna ili kompleksna, puna aromatičnih sastojaka. Najvažnije je da mesu doda ukus, a tu na scenu stupa so. Prava količina aktivira ukus mesa, ali previše soli izvlači tečnost i usoljava meso – rekao je on.

– Zlatna razmera je: dve šolje ulja, pola šolje kiseline i jedna kašičica soli – kaže Kristofer Arturo, instruktor na Kulinarskom institutu.

Pexels
 

Masniji komad govedine, recimo, mnogo će bolje proći u marinadi sa više kiseline i soli. I obrnuto, nemasniji komad zahteva više masnoće, a manje kiseline i soli.

– Ako marinirate svinjetinu, nemojte napraviti grešku. Pomislićete, svinjetina je masnija, već ima ukus i nećete dodati dovoljno kiseline. Ali ona je ključna kako bi omekšala vlakna mesa i učinila ga sočnijim – rekao je Arturo.

Ako marinirate ribu, so dodajte bukvalno u poslednjih nekoliko minuta jer je meso ribe delikatnije i brzo će se raspasti ako se marinira koliko i crveno meso.

– Nemojte staviti sok limuna, već izrendajte koricu. Na taj način dobićete ukus i aromu, a kiselina neće “skuvati” nežno meso ribe – rekao je on.

– U marinadu stavite maslinovo ili suncokretovo ulje, potom sok limuna, ili jogurt, sok narandže ili čak paradajza. Eksperimentišite s ukusima, a stavite i aromatične travke i začine po izboru – rekla je Star Mej, kuvarica. Njen glavni savet je: probajte marinadu pre nego što ubacite meso!

Pexels
 

– Ako vam se ukus ne dopada dok probate marinadu, neće vam se dopasti ni meso koje je u njoj odležalo. Dodajte ukus zdrobljenim belim lukom, isečenim zelenim začinima, izrendanim đumbirom i drugim mirisnim sastojcima – rekao je kuvar Endrju Lim.

Ribu nemojte marinirati duže od sat vremena, a taj period je za komad mesa minimum. Neki kuvari ostavljaju čak i piletinu preko noći u marinadi. Eksperimentišite i isprobajte razne metode, ali ne pravite najčešću grešku.

– Često kada kuvamo kod kuće, ne razmišljamo o tome da li se sastojci marinade uklapaju sa tehnikom kuvanja. Ako ste, recimo, dodali med u marinadu, zaboravite prženje u tiganju jer će med zagoriti. Marinadu uvek obrišite ubrusom, meso je upilo sve ukuse i na vreli roštilj ili tiganj bi trebalo da stigne skoro suvo. U suprotnom, šećeri iz marinade će zagoreti – navodi Arturo.

Pexels
 

Čak i ulje iz marinade može da napravi problem, upozorio je on.

– Višak ulja nikada nije dobra ideja, i posebno na visokim temperaturama može da zadimi ili se čak i zapali. To povećava opasnost od požara u kući, a vaš ručak će imati ukus kao benzin – rekao je on.

Pexels
 
Koliko marinade je dovoljno marinade?

Odnos bi trebalo da bude – 150 mililitara marinade za svakih 500 grama mesa.

Brze i lake, a fantastične marinade

Ako koristite beli i crni luk, beli luk usitnite, a luk posolite i ostavite da odstoji.
U marinadu dodajte samo sok od luka ili i njega jako dobro usitnite, do kaše. U oba slučaja možete da se odlučite za prah. Jedino je važno da vam na mesu ne ostanu komadi luka ili belog luka jer bi to moglo dovesti do njihovog zagorevanja i gorčine mesa.

Pexels
 
Osnovna marinada

Sastojci:

100 ml suncokretovog ulja, 100 ml jabukovog sirćeta, ½ kašičice soli, sveže krupno mleveni biber, 3 čena belog luka

Usitnjeni beli luk stavite u posudu, dodajte so i biber, po kašiku ulja i sirćeta, te dobro izmešajte. Kad dobijete emulziju, ubacite i preostalu količinu ulja i sirćeta, pa time dobro istrljajte meso sa svih strana. Pogodna je za sve vrste mesa, kao i za ribu.

U ovu varijantu možete dodavati razne vrste začina po svom ukusu i tako dobiti nekoliko vrsta različitih marinada.

  Marinada za roštilj

Odličn marinada za meso, posebno za svinjetinu.

Potrebno vam je: 1 šoljica kečapa, 2 kašičice šećera, ½ šoljice vode, ¼ šoljice sirćeta, 1 kašičica soli, 1 kašičica belog luka u prahu, 1 kašika senfa, 1 kašičica crvene paprika

Sve sastojke stavite u posudu i zagrejte na laganoj vatri. Pustite da proključa, smanjite vatru i pustite da se marinada polako kuva jedan sat. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa je prebacite u staklenu posudu s poklopcem. Čuvajte u frižideru.

Pexels
 
Slatko-ljuta marinada

Potrebno vam je: 100 g smeđeg šećera, 1 kašika soli, 1 kašika čilija u prahu, 1 kašika belog luka u prahu, 1 kašika kajenskog bibera, 1 kašika mlevenog pimenta, 200 ml ulja

Sve sastojke pomešajte i čuvajte u zatvorenoj posudi.

  Pikantna marinada

Ova marinada je za osobe koje vole jake začine.

Potrebno vam je: 1 kašika čilija u prahu, 1 kašika smeđeg šećera, ½ kašike soli, ½ kašike bibera, ½ kašike belog luka u prahu, 1 kašika crvene paprike, ½ kašike kajenskog bibera, 200 ml suncokretovog ulja, 2 kašike senfa

Sve sastojke stavite u posudu i promešajte. Marinadom premažite meso ili povrće i ostavite preko noći u frižideru.

Pexels
 
Marinada s jogurtom

Sastojci: 200 ml jogurta, 2 kašike suncokretovog ulja, korica i sok jedne pomorandže, manji luk i 2 čena belog luka, korijander i ½ kašičice cimeta, kašičica sveže rendanog đumbira, ½ žličice soli, mleveni biber

Volite li istočnjačke ukuse ovo je marinada po vašem ukusu. U posudi usitnite suve sastojke uz dodatak ulja, pa sve pomešajte s jogurtom i sokom i koricom pomorandže.

  Bela marinada

Ova marinada se koristi nakon pečenja mesa. Meso začinite željenim začinima, a nakon pečenja prelijte ovom ukusnom marinadom.
Potrebno vam je: 4 kašika majoneza, 2 kašike sirćeta, 1 kašika limunovog soka, 1 kašika rena, 1 kašičica senfa, 1 kašičica kajenskog bibera

Sve sastojke stavite u posudu i promešajte žicom za mućenje. Prelijte preko pečenog mesa.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike