Pogledajte dva udara groma u automobil! U vozilu ste sigurni ako se pridržavate ovih pravila

24.05.2022

17:33

0

Pogledajte dva udara groma u automobil! U vozilu ste sigurni ako se pridržavate ovih pravila
Profimedia

Šta se može da se dogodi ako automobil udari grom? Pitanje je staro koliko i sam automobil. Pokušaćemo da objasnimo na primeru ovog udara groma u "tojotu" RAV4. Situacija se dogodila četrdesetogodišnjoj ženi, 15. septembra 2019, negde u blizini Novosibirska u Rusiji. Žena je ostala nepovređena.

Kao što se vidi na snimku, grom je dvaput udario u isto mesto – teorija da nikad ne udara dvaput, dakle, pada u vodu. Elektricitet se širi eksterijerom automobila i završava u zemlji (sistem Faradejevog kaveza). Vozač i putnici su sigurni, ali neki prethodni slučajevi pokazuju da će vrlo verovatno stradati elektronika u automobilu, a snažan strujni udar može izazvati i korodiranje lima, odnosno pucanje boje.

Šta možete da učinite bilo da ste u ulozi vozača, bilo putnika? Kada se nađete usred oluje ne dirajte metalne delove automobila ili unutrašnji deo okvira. Ako i nema kiše, zatvorite sve prozore u automobilu.

U slučaju udara groma preporučuje se da parkirate vozilo sa strane, isključite motor i neko vreme izbegavate dodirivanje bilo koje metalne površine u automobilu, kao i radija, odnosno infotainmenta. Posledica po vaše zdravlja ne bi trebalo da bude.

Takođe, ako imate kabriolet, navucite krov i to bi trebalo da bude dovoljno, odnosno automobil će biti zaštićen po principu Faradejevog kaveza.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti