Uzbudljiva istorija Novog Sada – Početak novog kulturnog nasleđa

23.12.2021

17:10

0

Novi Sad proglašen je za Evropsku prestonicu kulture

Uzbudljiva istorija Novog Sada – Početak novog kulturnog nasleđa
Novi Sad centar (6) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Uzbudljiva hronologija Novog Sada, kreirana u susret godini kada će grad postati Evropska prestonica kulture, jedan je od brojnih legata koji ostaju i nakon 2022. godine i stoga predstavlja tek početak novog kulturnog bogastva.

Kao jedan važan infrastrukturni projekat, Uzbudljiva hronologija je stoga legat grada koji na jedan novi način komunicira sa Novosađanima i Novosađankama, otvarajući prostor za negovanje i razvijanje novog nasleđa.

Ideja za Uzbudljivu hronologiju krenula je od vizije projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ koja glasi „Početak Novog Sada“ i koja se nalazi i na pojedinim bilbordima na ulasku u grad, zapravo je igra reči, pa se otud i prevod "The beginning of new. now!" odnosi na pokretanje nove ere u istoriji grada koja počinje – sada, a ne kao doslovan prevod naziva grada Novi Sad.

Osim što je sam naziv Novog Sada u Uzbudljivoj hronologiji naveden više od 50 puta, ideja ovog projekta nije da prikaže celokupnu istoriju grada, već pojedine, interesantne i čak i manje poznate istorijske činjenice, kao jedan deo bogate istorije Srpske Atine, koje prikazuju evropsku dimenziju grada.

Stoga autori Uzbudljive hronologije tri kustosa – istoričari ispred tri ustanove kulture direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, Nemanja Milenković, direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada, Petar Đurđev i direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, Sinišu Jokića i drugi stručnjaci navode podatke od dana kada je dobijen status slobodnog grada, boravka austrijskog kompozitora Johana Štrausa II, nastanka Srpskog narodnog pozorišta, preseljenja Matice srpske, osvajanja medalje Momčila Tapavice na Olimpijadi u Atini, preko prve utakmice na stadionu „Karađorđe“, nastupa Luja Armstronga, boravka holivudskih zvezda, nagrade berlinskog Zlatnog medveda za Želimira Žilnika, utakmice na kojoj je igrao Majkl Džordan, prvog reketa sveta – Monike Seleš, sve do najboljeg evropskog festivala i dobijanja dve prestižne evropske titule i brojnih drugih činjenica iz novosadske istorije kulture, sporta, umetnosti i drugih oblasti.

Čitav proces rada na pločama na kojima je predstavljena Uzbudljiva hronologija Novog Sada je kompleksan i zahteva preciznost i dosta vremena, kako zbog opipljivosti samog procesa, tako i zbog materijala ploča, koji se sada prvi put koristi. Stoga će i nepravilnosti, koje su uočene odmah po postavljanju, biti regulisane, u narednom periodu o trošku izvođača radova, sve u cilju da istorijske činjenice sa kojima Novi Sad može da se ponosi budu predstavljene na najbolji mogući način i da tako ovo bude novo kulturno nasleđe, koje će se negovati i razvijati.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: nsuzivo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike