Vučević: Nikad veći budžet Novog Sada

21.12.2021

12:33

0

On je dodao i da će u 2022. godini Grad Novi Sad raditi na 400 projekata

Vučević: Nikad veći budžet Novog Sada
miloš vučević (6) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kazao je danas u Gradskoj kući da će se pred odbornicima lokalne skupštine naći predlog najvećeg budžeta Novog Sada do sada, jer je on projektovan u obimu od preko 35,8 milijardi dinara.

On je dodao i da će u 2022. godini Grad Novi Sad raditi na 400 projekata.

Prema njegovim rečima, pred Novosađanima je fantastičan budžet, racionalno koncipiran, koji će biti socijalno odgovoran i razvojno usmeren, a gradonačelnik Novog Sada odao je zahvalnost žiteljima najvećeg grada u AP Vojvodini što je predlog novog budžeta upravo takav.

"Ovo je pobeda građana, imamo rast budžeta kada se već dve godine borimo protiv koronavirusa, imamo svake godine sve veće i veće prihode. Nema laži, nema prevare, od 2012. godine se vidi sva razlika i koliko je grad napredovao za 10 godina", naveo je Vučević, istakavši da je pre jedne decenije budžet Grada bio 16 milijardi dinara, to da je od tada on uvećan za 120 odsto, bez obzira na dve godine koje je obeležila epidemija koronavirusa.

Kako je kazao Vučević, najveća razlika u predlogu budžeta za 2022. godinu i onog iz 2012. godine jesu kapitalni rashodi, jer je, preman njegovim rečima, upravo to što menja sliku grada i pokazuje snagu jedne lokalne samouprave.

"Te 2012. godine kapitalni budžet bio je oko 4,3 milijarde dinara, a sledeće godine će iznositi 13,7 mlrd dinara. To je 215 odsto više investiranja u razvoj grada nego pre 10 godina. Velika je to pobeda Novosađana i Novog Sada i to znači da će se ovaj trend i nastaviti", naveo je Vučević.

Novi Sad će najviše prihodovati od poreza na zarade u narednoj godini, odnosno 11,6 milijardi dinara, a Vučević je kazao da tome doprinosi sve veći otvoreni broj malih, srednjih i mikro preduzeća, što je pokazatelj da je sve više zaposlenih u Novom Sadu i da plate u tom gradu neprestano rastu.

Gradonačelnik Novog Sada je dodao komentarišući prihode od poreza na imovinu da je popisano mnogo više objekata koji se sada oporezuju, te da to nije popularan potez, ali da se od toga prihoduje bezmalo šest milijardi dinara, što je 20 odsto ukupnih prihoda Grada Novog Sada. On je pohvalio sve građane tog grada na činjenici da su redovne platiše koji izmuruju sva potraživanja.

"I doprinosi za uređenje građevinskog zemljišta su dokaz koliko se grad razvija, koliko ima investicija, koliko smo naplatili zemljišta kompanijama i firmama. Mi verujemo da će trend biti još bolji 2022. godine, da ćemo imati još više prihoda od prodaje građevinskog zemljišta", dodao je Vučević.

Putna privreda će sa 1,2 milijarde dinara biti ponovo najveća budžetska potrošnja, dok će na javnu rasvetu otići više od 730 miliona dinara.

Govoreći o najvažnijim projektima Grada Novog Sada, on je naveo da će u narednoj kalendarskoj godini taj grad sprovoditi 400 projekata, kao i da su neki višegodišnji, ali i da će najveći grad severne pokrajine imati 196 novih kapitalnih projekata.

"Tih 400 projekata za Novi Sad je fantastična vest i oni će se realizovati u ukupnom iznosu od preko 13 milijardi dinara", naveo je Vučević decidno navodeći najbitnije projekte za taj grad u 2022. godini, među kojima su i neki na koje su direktno građani uticali iskazivanjem mišljenja na platformi "Tvoj grad".

On je istakao finansiranje izrade projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju Pešačko-biciklističkog mosta na Dunavu, koji će spajati kej pored Dunava sa Petrovaradinskom tvrđavom. Ta investicija bi trebala biti vredna oko 4,5 milijarde dinara, a izgradnja i pronalazak investitora planirani su za polovinu sledeće godine.

24sedam/Goran Sivački
 

 

Tu su i brojne druge investicije, poput biciklističke staze Novi Sad - Futog - Begeč, kružne saobraćajnice kod Naučno-tehnološkog parka, radovi na uređenju Almaškog kraja, proširenja smeštajnih kapaciteta u vrtićima, ali i izgradnja novih vrtića na Sajlovu, Adicama, te na Grbavici i to na mestu nekadašnje policijske stanice. Planira se i izgradnja nove osnovne škole u naselju Jugovićevo, izgradnja i rekonstrukcije nekoliko školskih fiskulturnih sala, te brojni drugi projekti.

"To što Novi Sad sad ima može jedino da se poredi sa Beogradom, ovo su istorijski brojevi za Novi Sad", kazao je Vučević, podsetivši da je kroz projekat "Čista Srbija", koji finansira Vlada Srbije, Novom Sadu opredeljeno 27 miliona evra za izgradnju u rekonstrukciju kanalizacione mreže, te izgradnji Centralnog prečistača otpadnih voda. Takođe, on je naveo i da će graditi regionalna deponija u Novom Sadu kroz IPARD fond.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučević je naveo da broj turista porastao u Novom Sadu u odnosu na 2020. godinu jer su održani Exit festival, kao i Poljoprivredni sajam, uz napomenu da je ostvaren znatno veći broj noćenja.

On je napomenuo i da za svega nekoliko nedelja Novi Sad postaje Evropska prestonica kulture, te da je u okviru dočeka Nove godine, ali i zvaničnog preuzimanja te laskave titule, kao i proslave Nove godine po Julijanskom kalendaru, planiran čitav niz manifestacija.

Na pitanje da li će se u Novom Sadu održati vanredni lokalni izbori zajedno sa najavljenim vanrednim parlamentarnim i predsedničkim izborima predstojećeg proleća, Vučević je kazao da nije realno očekivati takav scenario.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike