24SEDAM POŽAREVAC Program „Međunarodni dan reke Dunav: Otkrij Dunav – Rimskim putevima“

29.06.2021

10:12

0

Autor: 24sedam

Dobrodošlicu je svima, uz prigodan govor o značaju Dunava kroz prizmu arheologije, poželeo prof. dr Miomir Korać

24SEDAM POŽAREVAC Program „Međunarodni dan reke Dunav: Otkrij Dunav – Rimskim putevima“
FL020100_copy_1024x683 - Copyright poportal.rs

Programom pod nazivom „Međunarodni dan reke Dunav: Otkrij Dunav – Rimskim putevima“, u Arheološkom parku Viminacijum, u predivnom ambijentu, putujući kroz istoriju, obeležen je ovaj važan datum. Naime, 29.jun je Međunarodni Dan Dunava i obeležava se u 14 evropskih podunavskih zemalja, potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava, kako bi se podigla svest za očuvanje reke kod što većeg broja ljudi i kako bi se apelovalo na racionalnu upotrebu vodnih resursa. Glavni organizator današnje manifestacije je JVP „Srbijavode“, a prisustvovali su predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija predvođeni ministarskom Tatjanom Matić, zatim predstavnici Republičke direkcije za vode, Ministarstva za zaštitu životne sredine, Agencije za upravljanje lukama, Dunavskog biznis foruma, Arheološkog instituta u Beogradu dok su u umetničkom delu programa učestvovali pesnik Pero Zubac i Vesna Stanković, glumica Jugoslovenskog narodnog pozorišta.

Dobrodošlicu je svima, uz prigodan govor o značaju Dunava kroz prizmu arheologije, poželeo prof. dr Miomir Korać, čiji rad značajno doprinosi upravo postavljanju ove velike reke na mesto na svetskoj arheološkoj karti koje joj i pripada, a kada se radi o vodotoku kroz našu zemlju. Prikazan je i film pod nazivom „Rimski limes u Srbiji“.

Prisutnima se zatim obratio Goran Puzović, direktor JVP „Srbijavode“:

„Srbija se vraća na Dunav i očekuju se velika ulaganja kako bismo i Beograd i sve lokalne samouprave dalje razvijali. Dvadeseti vek je bio vek borbe za naftu. Dvadesetprvi vek je vek borbe za vodu. Svi ratovi koji će se voditi u budućnosti biće vezani za vodu. Naravno da je 21. vek i vek ekologije i zato je zadatak svih nas da generacijama koje dolaze iza nas ostavimo Dunav još lepšim i čistijim nego što smo ga mi nasledili.

Održali smo sastanak i ovim pokazali koliko je i zašto Dunav bitan kako za Evropu, tako i za Srbiju. Ono što je naš najveći zadatak u  narednom periodu jeste edukacija naših ljudi, zaštita Dunava. Šta to podrazumeva? Za nas je nastavak izgradnje raznih vodnih objekata za zaštitu velikih voda Dunava jer smo svedoci da smo kroz istoriju imali nekoliko teških poplava kako u Beogradu, tako i u drugim podunavskim zemljama i gradovima. S druge strane, treba da štitimo Dunav od otpadnih voda. Vlada Republike Srbije je ušla u program „Srbija 2020.-2025.“ koji podrazumeva izgradnju velikih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u gradovima pored Dunava. Time ćemo doprineti da kvalitet vode u Dunavu bude još bolji nego što je danas. Što se Beograda tiče, projekat je u razvoju, a kada su u pitanju ostali gradovi u toku je priprema tehničke i tenderske dokumentacije, pronalaženje kreditnog investitora i kako se koji projekat bude završavao, tako će biti realizovan. “

Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija istakla je ovom prilikom da je važno da ostanemo povezani u regionu i na evropskom tlu kao deo podunavske porodice:

„Potrebno je da zajedno, okupljeni oko ove međunarodne inicijative, usmerimo našu energiju i znanje ka očuvanju životne sredine i negovanju naših prirodnih resursa. Isto tako, prirodnu lepotu Dunava moramo da iskoristimo i da je delimo sa drugima imajući u vidu da ona za nas predstavlja jednu turističku, značajnu destinaciju i jedno veliko turističko blago koje Srbija tek treba da iskoristi na pravi način. Upravo je Viminacijum jedan od deset najznačajnijih arheoloških parkova u svetu i jedan od simbola Srbije zahvaljujući gospodinu Koraću. Na svetskoj turističkoj mapi prepoznatljiv simbol predstavlja upravo Viminacijum i pravo mesto je na kome danas treba da razvijamo ideju o Dunavu kao reci koja povezuje i koja prenosi kultnu istoriju ovog podneblja.

Resorno ministarstvo će uložiti neophodan napor i dodatna sredstva za veći i značajniji razvoj ove vrste turizma. Samo za Arheloški park Viminacijum resorno ministarstvo je do sada opredelilo skoro 80 miliona dinara. Međutim, za brži razvoj neophodno je uključivanje lokalne zajednice, a možemo da kažemo da je to čak i ključno. “

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta Grada Požarevca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike