Veliki Bečkerek se izborio za slobodu: Na današnji dan oslobođen je Zrenjanin u Prvom svetskom ratu

17.11.2020

10:09 >> 10:33

0

Autor: Jovana Vrećo

Prva armija vojvode Petra Bojovića, Gvozdeni puk Knjaz Mihajlo i Pešadijska brigada pukovnika Dragutina Ristića - Brigadira ušli su u Veliki Berček i donel

Veliki Bečkerek se izborio za slobodu: Na današnji dan oslobođen je Zrenjanin u Prvom svetskom ratu
Copyright Profimedia

Bez ijednog ispaljenog metka i prolivanja krvi, na današnji dan, 17. novembar 1918. godine grad Zrenjanin, tadašnji Veliki Bečkerek, oslobođen je u Prvom svetskom ratu.

Prva armija vojvode Petra Bojovića, Gvozdeni puk “Knjaz Mihajlo” i Pešadijska brigada pukovnika Dragutina Ristića – “Brigadira” ušli su u Veliki Berček i doneli smenu vlasti i smenu država na ovim prostorima.

Vlast u samom gradu je predata bez borbe, a pukovnik Ristić je dao obećanje da će da zaštiti celokupno stanovništvo koje prihvata novu vlast – bez obzira na versku i nacionalnu opredeljenost. Tada je vlast predata Srpskom narodnom veću, koje je osnovano ranije 31. oktobra, čiji je zadatak bio da se pripremi za dolazak srpske oslobodilačke vojske, ali i da se stanovništvo pripremi za velike promene, jer je tada okončanje rata bilo izgledno.

Doktor Slavko Županski je došao na čelo Srpskog narodnog veća Velikog Bečkereka, a nedugo potom je 1. decembra 1918. godine izabran za prvog župana Torontalske županije u okviru nove države Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Pročitajte još: Pobeda o kojoj se malo govori: Na današnji dan je oslobođen Beograd u Velikom ratu

Dan primirja u Prvom svetskom ratu: Srbija je u tom krvavom sukobu izgubila trećinu svog stanovništva

Kako bi se sačuvao ovaj dan od zaborava, u Zrenjaninu se tokom prethodnih godina polažu venci na spomen-obeležja, koja se nalaze na gradnuličkom groblju, u Ulicama Brigadira Ristića i Vojvode Petra Bojovića, kao i u porti Hrama Uspenje Presvete Bogorodice, nakon čega bi usledio marš glavnom ulicom Reprezentativnog orkestra Garde Vojske Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike