24SEDAM KIKINDA Grad i država izdvojili 5,7 miliona dinara za mere aktivne politike zapošljavanja

22.07.2021

10:12

0

Autor: 24sedam

Jelena Mitrović, direktorica kikindske Filijale NSZ, precizirala je da zainteresovani poslodavci mogu da konkurišu za najmanje tri invalidna lica, a javni rad može da traje, najduže do četiri meseca

24SEDAM KIKINDA Grad i država izdvojili 5,7 miliona dinara za mere aktivne politike zapošljavanja
118191093_10223728314738300_2873701957865876938_n-w1024 - Copyright Opština Kikinda

Do 30. jula otvoren je poziv za javne radove na koji mogu da se jave osobe sa invaliditetom, dok je konkurs za stručnu praksu otvoren do utroška srestava. Oba konkursa danas su otvorena, a finansijska sredstva obezbedila je i lokalna samouprava.

To je potvrdila Dijana Jakšić Kiurski, zamenica gradonačelnika.

- Opredeljeno je nešto više od 5,7 miliona dinara. Tri miliona dinara je iz gradskog budžeta, a ostatak sredstava obezbedilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Cilj ovih mera jeste da se poveća zaposlenost, ali i da se kategorijama koja teže dolaze do posla, omogući da i oni budu radno angažovani - podvukla je Jakšić Kiurski.

Ona je istakla da će se za finansiranje javnih radova utrošiti 3,5 miliona dinara, a 2,2 miliona za stručnu praksu.

- Predviđeno je da 23 nezaposlene osobe sa invaliditetom na evidenciji NSZ budu radno angažovane, dok će sedmoro mladih lica odraditi stručnu praksu, u javnom ili privatnom sektoru. Prema evideniciji Filijale NSZ, tokom juna je registrovano 7.200 nezaposlenih lica, od kojih su 3.300 sa područja grada Kikinde. Lokalni akcioni plan zapošljavanja mi smo doneli tokom aprila i usaglasili sa nacionalnim za period 2021-2023. godine, kao i sa Strategijom zapošljavanja u Republici Srbiji. Dva krovna planska dokumenta definišu opseg mera i programa za koje lokalne samouprave mogu da se opredele - navela je zamenica gradonačelnika.

Opština Kikinda
 

Jelena Mitrović, direktorica kikindske Filijale NSZ, precizirala je da zainteresovani poslodavci mogu da konkurišu za najmanje tri invalidna lica, a javni rad može da traje, najduže do četiri meseca. Oni dobijaju novčanu nadoknadu od 22.000 dinara, a poslodavac koji ih angažuje ima pravo da dobije po 2.000 dinara u slučaju da ima troškove tokom izvođenja javnih radova.

- Što se tiče stručne prakse, osnovni uslov je da su lica na evidenciji NSZ i da su nezapoleni. Predvideli smo da stručnom praksom bude obuhvaćeno sedam lica sa visokom stručnom spremom koja nemaju radnog iskustva. Ako se ne javi dovoljan broj, spremni smo da angažujemo lica sa nižom stručnom spremom. Planirano je da visokoškolci dobijaju po 25.000 dinara, a maksimalno mogu da budu angažovani godinu dana. Srednjkoškolce sleduje 20.000 dinara ( do pola godine), a one sa višom stručnom spremom 22.000 dinara (do devet meseci) - rekla je Mitrović.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Kikinda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike