24SEDAM KIKINDA: Sajan domaćin 25. Susreta amaterskih pozorišnih ansambala vojvođanskih Mađara

15.10.2021

17:09

0

Autor: 24sedam

Prvoj predstavi je prethodilo otvaranje izložbe fotografija nagrađenih na dosadašnjim susretima

24SEDAM KIKINDA: Sajan domaćin 25. Susreta amaterskih pozorišnih ansambala vojvođanskih Mađara
Kikinda Sajan - Copyright Opština Kikinda

Operetom “Viktorija” u izvođenju članova Kulturno - umetničkog društva "Petefi Šandor" iz Kupusine, u Sajanu su počeli 25. Susreti amaterskih pozorišnih ansambala vojvođanskih Mađara.

Prvoj predstavi je prethodilo otvaranje izložbe fotografija nagrađenih na dosadašnjim susretima. Aron Šutuš, predsednik Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara, naznačio je da su ovakve manifestacije značajne za očuvanje kulture, tradicije i jezika:

- Svake godine je neko drugo mesto u Vojvodini domaćin ove manifestacije. Sajan je nakon sedmogodišnje pauze ponovo domaćin Susreta amaterskih pozorišnih ansambala vojvođanskih Mađara. Ovo je prilika da se okupe amaterske trupe i reditelji. U proteklih 25 godina, publika je videla oko 350 predstava- rekao je Šutuš. Tri godine pre Sajana, Kikinda je bila domaćin manifestacije koja je ustanovljena 1996. godine. Na taj podatak je podsetila Ramona Tot, članica GV za nacionalne manjine, rodnu ravnopravnost i brinu o porodici:

Opština Kikinda
 

- Zaista smo ponosni što se u roku od tri godine ova značajna kulturna manifestacija ponovo održava u našoj sredini. U Sajanu će, u narednih nedelju dana, gostovati ukupno 12 amaterskih pozorišnih ansambala- rekla je Tot i potvrdila da će lokalna samouprava i dalje podržavati manifestacije koje neguju mađarski jezik i tradiciju. Kulturno društvo “Adi Endre” iz Sajana domaćin je 25. Susreta amaterskih pozorišnih ansambala vojvođanskih Mađara:

- Svake festivalske večeri, osim ovog i idućeg petka, biće izvedene dve predstave. Poslednje večeri biće dodeljene nagrade za najbolju mušku i žensku ulogu, režiju, predstavu… Neće izostati ni nagrade publike- kazala je Šara Benjocki, predsednica KUD-a "Adi Endre".

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Kikinda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike