24SEDAM KIKINDA Gospava Orlić i Marko Vuković, proglašeni za počasne građane

06.10.2021

13:47

0

Autor: 24sedam

Priznanja su im uručena za iskazanu hrabrost tokom borbe za oslobođenje u Drugom svetskom ratu

24SEDAM KIKINDA Gospava Orlić i Marko Vuković, proglašeni za počasne građane
Kikinda počasni građani - Copyright Opština Kikinda

Na svečanoj sednici lokalnog parlamenta, upriličenoj povodom obeležavanja 6. oktobra, Dana oslobođenja u Drugom svetskom ratu, za počasne građane Kikinde proglašeni su Gospava Orlić i Marko Vuković. Priznanja su im uručena za iskazanu hrabrost tokom borbe za oslobođenje u Drugom svetskom ratu.

U prisustvu odbornika, članova Gradskog veća, ali i ostalih zvanica, priznanja im je uručio Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde, a među prvima čestitao Oleg Stupin, savetnik ambasadora Ruske Federacije. Lukač je ocenio da današnji dan predstavlja jedan od najznačijih u istoriji Kikinde:

- Na današnji dan, 6. oktobra 1944. godine, oslobođen je naš grad. Iz godina nesreće, tuge i bola, konačno je došla sloboda. Građani Kikinde dali su veliki doprinos oslobođenju od fašističkog zla, boreći se na različite načine protiv okupatora i njihovih saradnika. Njihove žrtve nikada nećemo zaboraviti. Moramo se setiti i hrabrosti Crvene armije koja je učestvovala u oslobođenju našeg grada- saopštio je Lukač i naglasio da je Kikinda, kroz svoju istoriju, uvek bila grad slobodarske misli i demokratije:

- Priznanje za počasnog građanina koje dodeljujemo Gospavi Orlić i Marku Vukoviću simboli su zahvalnosti prema svima onima koji su podneli žrtve verujući u budućnost bez fašizma- dodao je Lukač. Počasni građani Kikinde bili su učesnici NOB-a. Vuković je jedini živi učesnik borbe za oslobođenje Kikinde, dok je Orlić bila ranjena tokom desanta na Drvar:

Opština Kikinda
 

- Nemam reči kojima bih mogao da opišem sreću i zahvalnost. Hvala gradonačelniku i Gradskoj upravi , ali i SUBNOR-u koji me je predložio. Nakon polaganja venaca, ali i posle ove svečanosti, govorio sam pesmu koju sam posvetio streljanim borcima. I ja sam bio zatočen u logoru, u Bečkereku- ispričao je Vuković, dok se Orlić prisetila svojih partizanskih dana:

- I ja sam veoma srećna. Godi svako priznanje. Moj je život bio trnovit. I ja sam bila u logoru. Ranjena sam u desantu na Drvar. Bila sam na Siciliji po hranu i pomoć za naše borce. Od tog trenutka, nisam prestajala da im pomažem. Imam tri praunuka, četvoro unučadi, dva sina i snaje. Oni su moj ponos- priznala je ona.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Kikinda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike