24SEDAM KIKINDA Građani sa gostima obeležili Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu

06.10.2021

15:11

0

Autor: 24sedam

Povodom Dana oslobođenja Kikinde, SUBNOR je dodelio priznanja pojedincima i kolektivima koji su su dali doprinos očuvanju i negovanju tradicije NOR-a

24SEDAM KIKINDA Građani sa gostima obeležili Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu
Kikinda Dan oslobođenja2 - Copyright Opština Kikinda

Predstavnici lokalne samouprave, Severnobanatskog okruga, Vojske Srbije, SUBNOR-a, ali i drugih boračkih organizacija i političkih stranaka, danas su obeležili 77 godina od oslobođenja Kikinde u Drugom svetskom ratu. Pored velikog broja građana, učesnika NOB-a i njihovih rođaka, obeležavanju jednog od najznačajnijih datuma u istoriji Kikinde, prisustvovao je Oleg Stupin, savetnik ambasadora Ruske Federacije. Čestitajući građanima Kikinde Dan oslobođenja, on je ukazao da je to bio još jedan značajan korak na putu ka velikoj pobedi u Drugom svetskom ratu:

- Zajedno smo se borili protiv neprijatelja. Zajedno smo i pobedili. Veoma je važno da se sećamo svih boraca koji su dali živote u ratu.- rekao je Stupin i naglasio da Rusija i Srbija imaju veoma dobre odnose. Na današni dan, 6. oktobra 1944. godine, sloboda je konačno stigla i u Kikindu, u vidu pešadijskog puka Crvene armije, koji je bio ojačan sa 35 tenkova, ali i uz partizane. Da dve prijateljske države istrajavaju u negovanju antifašističkih tekovima ukazao je Mladen Bogdan, predsednik gradske Skupštine. Na velikom komemorativnom skupu kod spomenika žrtvama fašizma u centru grada, rad vajara Alekdandra Zarina, on je ukazao da to jasno pokazuje put kojim žele da idu Srbija i prijateljska Rusija:

Opština Kikinda
 

- Kikinda i Srbija su bile i biće uvek na antifašističkom putu. To pokazuje našu težnju i put kojim želimo da idemo. Nikada nismo tražili tuđe. Samo smo branili naše. Tako će biti i dalje - poručio je Bogdan.

Povodom Dana oslobođenja Kikinde, SUBNOR je dodelio priznanja pojedincima i kolektivima koji su su dali doprinos očuvanju i negovanju tradicije NOR-a. Pored ostalih, priznanje je dobio i Nikola Lukač, gradonačelik Kikinde. SUBNOR Srbije uručio mu je priznanje “Veliko hvala”.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Kikinda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike