24SEDAM NOVI SAD Socijalno preduzetništvo I cirkularna ekonomija glavne teme konferencije ''EKOSOP''

09.12.2021

08:59

0

Autor: 24sedam

Vanja Petković iz Udruženja "Čepom do osmeha“ je rekla da su danas dva dečaka, i to iz iz Kačareva i Pirota, dobili elektromotorna invalidska kolica zahvalјujući lјudima koji sakuplјaju čepove

24SEDAM NOVI SAD Socijalno preduzetništvo I cirkularna ekonomija glavne teme konferencije ''EKOSOP''
NS - Copyright novisad.rs

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je otvaranju konferencije ''EKOSOP'' koju organizuje udruženje ''Čepom do osmeha''. Pored gradonačelnika, prisutnma su se obratili i predsednica tog udruženja Vanja Petković, direktor JP „Vojvodinašume“ Roland Kokai, zamenica ambasadora Republike Austrije Karin Traunmuler, pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević, kao i ministarka za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević. Teme konferencije su ekološko-socijalno preduzetništvo, cirkularna ekonomija i klimatske promene, a njen cilј da ukaže na važnost delovanja organizacija civilnog društva u sprečavanju štetnog uticaja klimatskih promena.

- Verujem u solidarnost i zajedništvo i podržavam upravo takav koncept društva koji organizatori konferencije „Ekosop“ uspevaju uspešno da spoje i kroz svoj primer promovišu. To je simbioza zaštite životne sredine i socijalnog tj. solidarnog  preduzetništva. Važna poruka sa ove konferencije je da ekonomija i ekologija ne smeju biti u konfrontaciji, a čini se da je to je sada neki narativ koji se ističe, da jedna ili druga grana istog drveta, tj. našeg suživota, zaustave razvoj druge grane. Simbolički posmatrano, imamo to isto, zajedničko stablo sa dve grane, i koju god granu da odsečemo neće biti dobro po nas. Nije dobro ni da jedna bude suviše razvijena, a druga zapostavlјena, jer nam trebaju plodovi sa obe u istoj meri. Taj koji to ne razume ili ne podržava, ne želi dobro društvu. Koncept održivog razvoja mora da razume ekonomiju, dok ona treba da poštuje ekologiju i daje smernice za dalјi razvoj. Bez tog saglasja ni jedna zajednica ili društvo ne mogu da idu napred. Stoga i mi u Novom Sadu težimo komplementarnosti te dve grane, kako bismo zajedno ubirali plodove sa zdravog drveta - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Vanja Petković iz Udruženja "Čepom do osmeha“ je rekla da su danas dva dečaka, i to iz iz Kačareva i Pirota, dobili elektromotorna invalidska kolica zahvalјujući lјudima koji sakuplјaju čepove.

- Ukupno je 61 pomagalo do sada obezbeđeno i to je uspeh akcije „Čepom do osmeha“, ali i uspeh svakog pojedinca koji u Srbiji sakuplјa plastične čepove. Do sada smo sakupili oko 600 tona plastičnih čepova –rekla je Vanja Petković.

Ministarka Kisić Tepavčević je istakla da svaki pojedinac mora da shati da za koncept solidarnosti nisu potrebna ni finansijska sredstva, ni velika organizacija, već dobra volјa i želјa da se pomogne svima oko nas.

- Čestitam organizatorima ovog skupa koji su obezbedili jedinstvenu sinergiju svih vladinih organa i nevladinih organizacija, kao i pojedinaca. Oni su primer za to kako se gradi jedno solidarno i humano društvo, po svim ekološkim principa kojima težimo - rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike