24SEDAM KIKINDA Spomen bistu kralju oslobodiocu otkrio njegov praunuk

14.08.2021

11:49

0

Autor: 24sedam

Bronzanu bistu izradila je vajarka Drinka Radovanović, a postavljena je u budućem spomen parku, iza pravoslavnog hrama Svetog Nikole

24SEDAM KIKINDA Spomen bistu kralju oslobodiocu otkrio njegov praunuk
Kikinda spomenik - Copyright Opština Kikinda

Spomen bistu kralju Petru I Karađorđeviću danas je otkrio nj.k.v. Aleksandar Karađorđević, praunuk čuvenog kralja oslobodioca. Bronzanu bistu izradila je vajarka Drinka Radovanović, a postavljena je u budućem spomen parku, iza pravoslavnog hrama Svetog Nikole.

Pre svečanosti, gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač, upriličio je prijem za nj.k.v. Aleksandra Karađorđevića i njegovu suprugu, princezu Katarinu Karađorđević, kao i predstavnike Udruženja građana Kraljevina Srbija na čelu sa Milanom Reljićem predsednikom gradskog odbora udruženja. Oni su posetili Narodni muzej i hram Svetog Nikole, a porazgovarali su i sa okupljenim građanima i darivali najmlađe Kikinđane.

- Velika mi je čast što sam danas ovde sa vama, na otkrivanju spomenika mom pradedi kralju Petru I Karađorđeviću, a povodom 100 godina od njegove smrti. Drago mi je što ovaj emotivan trenutak za mene i moju porodicu mogu da podelim sa ljudima koji gaje iskreno poštovanje prema njemu. Period njegove vladavine značajan je deo naše bogate istorije. Moj pradeda je uvek bio uz svoj narod i svoju zemlju. Odan, skroman i uvek nasmejan. Dobio je nadimak “čika Pera.” Vizija zemlje kojoj je bio predan čitavog života je Srbija kakvoj i danas težimo, da bude slobodna i demokratska zemlja u kojoj su najviše vrednosti čast, ljubav, hrabrost i humanost- poručio je u emotivnom govoriu okupljenim Kikinđanima nj.k.v. prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević. Inicijativa da Kikinda dobije bistu kralju Petru I Karađorđeviću potekla je od Gradskog odbora Udruženja Kraljevina Srbija, a zimus je jednoglasno podržana na sednici lokalnog parlamenta. Da je ovo veliki dan za Kikindu konstatovao je i Milan Reljić, predsednik Gradskog odbora Udruženja Kraljevina Srbija. On je, pored ostalog, rekao da je Petar I Karađorđević ceo život posvetio ideji slobode i oslobođenja svog naroda:

- Otkrivanje spomenika ostaće na ponos svima onima koji su dali doprinos da Kikinda dobije bistu, da nas podseća na slavnu dinastiju Karađorđevića, pečat vremena u kome je postojala prošla i sadašnja generacija- rekao je Reljić. Da je na ovaj način ispravljena nepravda prema jednoj od najvećih istorijskih ličnosti, kralju Srbije i oslobodiocu, ukazao je Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde:

“On je bio možda i najdraži kralj, narodni kralj. Narod ga je voleo, a kralj Petar I bio je poštovan u svetu. Njegova blaga priroda, demokratičnost i otvorenost, Srbiji su doneli prosperitet i razvoj. U godinama rata bio je predan vojnik, vrhovni komandant i posvećeni ratnik za slobodu svog naroda. Otkrivamo spomenik našem kralju , našem čika Peri, skromnom i poštenom, kako ga istorija pamti. Najbolje ga pamtimo po rečenici : “Bez ljubavi narodne, slabi su prestoli zemaljski”- rekao je Lukač.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Kikinda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike